Duinen prima plek voor wolven

Duinen prima plek voor wolven
Archieffoto AP

De eerste wolf is in Nederland gesignaleerd. Het lijkt een kwestie van wachten tot hij ook bij ons in de duinen opduikt. ,,Er kan gemakkelijk een roedel wolven in de duinen leven", verzekert wolvenkenner Leo Linnarz.

Liefhebbers zaten er al een paar jaar op te wachten en nu is het zo ver. De eerste wolf op Nederlands grondgebied sinds 1897. Eerst waarde hij rond bij Duiven bij de Duitse grens, vervolgens werd hij alweer een eind verder westwaarts, op de Veluwe gesignaleerd.

,,Vermoedelijk is het een jonge mannetjeswolf op zoek naar een eigen plek", zegt wolvendeskundige Leo Linnarz van ARK Natuurontwikkeling. ,,Zulke rondzwervende mannetjes zijn er steeds meer. Het aantal wolven in Duitsland neemt toe. De jonge mannetjes willen een eigen territorium en lopen Nederland in en uit. Tot ze het ergens echt leuk vinden en blijven."

Dat hoeft niet per se de Veluwe te zijn. Ook aan zee zullen wolven uitstekend thuis voelen, verzekert Linnarz. ,,Ik heb het Hollandse duingebied, de Veluwe en de Oostvaardersplassen onderzocht. In alle drie de gebieden kunnen wolven goed leven."

,,Alleen, de duinen zijn ongeveer het laatste gebied in Nederland waar de wolf zal komen", zegt Linnarz. ,,Een wolf vindt het een hele toer om wegen, spoorlijnen en kanalen te passeren. En de Randstad is daarvan vergeven."

De kans op een spontane wolvenpopulatie in de duinen lijkt hem daarom ’uiterst hypothetisch’.

Lees het volledige artikel in het Noordhollands Dagblad van dinsdag.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws