Driehonderd drones krijgen duizenden bezoekers stil [video]

Driehonderd drones krijgen duizenden bezoekers stil [video]
© Foto Ella Tilgenkamp
Driehonderd drones trekken duizenden bezoekers.

Het had het meeste weg van een enorme zwerm vogels, dansend in de lucht boven het Amsterdamse IJ. Maar het waren driehonderd drones met lichtjes, die zaterdagavond alle kijkers stil kregen.

Het ging om een kunstproject van Studio Drift, van de kunstenaars Lonneke Gordijn (geboren in Alkmaar) en Ralph Nauta. ,,De zwerm als een autonoom organisme drukt vrijheid uit, terwijl de individuele vogels zich aan strikte regels houden om niet tegen elkaar aan te vliegen’’, laat Gordijn via een woordvoerder weten.

Ongeduldig werd er gewacht op de show. Onder meer bij restaurant Pllek was het ontzettend druk, maar ook bij het naastgelegen Noorderlicht werd ongeduldig gewacht op de show. ,,Zoiets wil je toch een keer zien’’, zegt een Amerikaanse. Veel mensen namen kleedjes en drinken mee. Ook stond er een tapwagen klaar, waar een flinke rij voor stond om bier te halen.

© Foto Ella Tilgenkamp

Vrijdagavond zouden de drones eigenlijk al te zien zijn, maar vanwege het slechte weer werd de show toen afgelast. Zaterdagavond was de herkansing en trok de droneshow duizenden kijkers naar Amsterdam-Noord, waar de show het beste te zien was. Veel nieuwsgierigen kwamen uit Amsterdam, maar ook uit Almere, Leiden en Haarlem. Ook lagen er tientallen bootjes in het water om naar de show te kijken.

Toen de eerste drones te zien waren, werd er nog luid geklapt en gejuicht. Maar naarmate de drones verder dansten, werden de kijkers stiller en stiller. Na een kwartier ongeveer was de show weer voorbij, al had het van het publiek veel langer mogen duren. ,,Hier kan je uren naar kijken’’, aldus een Amsterdammer.

Wie de drones nog wil zien: vanavond is de show voor het laatst. Hoe laat deze precies begint, hangt een beetje af van het weer. Studio Drift laat de precieze tijd via Twitter weten. Zaterdag begon de show om 22.25 uur, maar wie een goed plekje wil, kan beter wat eerder komen.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws