Drie hoeraatjes voor de glasbak: veertig jaar [video]

Drie hoeraatjes voor de glasbak: veertig jaar [video]
De eerste gemeentelijke glasbak in Nederland.

We kunnen het glas heffen, want er is er eentje jarig. Hoera, hoera, hoera. Het is de glasbak. Donderdag 17 mei is het precies veertig jaar geleden dat de gemeentelijke glasbak in gebruik werd genomen.

De afvalverpakkingenindustrie dook in de archieven en vond een artikel van 17 mei 1978, in het Brabants Dagblad. Een journalist was aanwezig bij de onthulling en ingebruikname van de eerste gemeentelijke glasbak, in winkelcentrum Zuiderpassage in Den Bosch.

Mevrouw W. Castelijns-Dommers kletterde de eerste fles op het koude metaal. ’Als slijtersvrouw extra vertrouwd met lege en volle flessen’, tekende de verslaggever destijds op.

Veertig jaar later is de glasbak een zeer alledaags verschijnsel en zal het gebruik ervan niet snel de kolommen van de krant halen. Toch hoopt de organisatie achter het verjaardagsfeestje Glas in ’t Bakkie op de nodige aandacht, als mensen donderdag een bezoek brengen aan hun ’favoriete glasbak’ en een selfie maken.

Die moet dan natuurlijk gepost worden op sociale media, vergezeld van de hashtag #ikglasbak. Na veertig jaar verdient het hergebruiken van glas immers een eigen werkwoord, meent de feestcommissie.

Festiviteiten

Op vier plekken in Nederland zijn donderdag grote festiviteiten. Uiteraard in Den Bosch, waar een wethouder de Gouden Glasbak krijgt uitgereikt. Ook in Rotterdam wordt een Gouden Glasbak onthuld.

Op Stadsboerderij De Reigershof in Den Haag krijgen de diertjes een nieuw verblijf, gemaakt van een oude (gereinigde) glasbak. Op het Circulaire Economie Festival in Nijmegen is ook aandacht voor de verjaardag van de glasbak.

Ook op andere plekken in het land zijn activiteiten gepland, bijvoorbeeld bij supermarkten waar een glasbak bij in de buurt staat.

De hoeveelheid glas die mensen naar de glasbak brengen blijft sinds de eeuwwisseling min of meer stabiel. Eind jaren ’90 constateerde het CBS dat de populariteit van ’glasbakken’ enigszins afnam.

Dat had te maken met steeds lichter wordend verpakkingsglas, dat gemakkelijker in de gewone prullenbak kon. Toch wordt nog altijd zo’n 84 procent van het glas hergebruikt.

De doelstelling ligt op 90 procent. Daar moet dus nog wat gebeuren, in dit jubileumjaar. Gemeenten waar veel glas wordt ingezameld zijn Heemstede (33,9 kilo per inwoner, Bergen (32,5), Voorschoten (26,6) en Blaricum en Gooise Meren (26,1). De gemeente Beemster (15,1) blijft een beetje achter, blijkt uit CBS-cijfers over 2016.

’Scherven brengen geluk’

Voor de verjaardag van de glasbak brengt de Jeugd van Tegenwoordig, de muziekformatie van Willie Wartaal, Vieze Fur en Faberyayo en hun vaste producent Bas Bron, donderdag een nieuw nummer uit: Glasbak.

’De Jeugd’ noemt de glasbak een ’een tijdloos monument aan de vergankelijkheid van het bestaan’. Het lied is een muzikale ode aan veertig jaar glasrecycling. Tijdens de viering in Den Bosch wordt het nummer voor het eerst gedraaid.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws