Commentaar: Vrije woord

Commentaar: Vrije woord
© EPA
De scherven bij het TMG-gebouw worden ogeruimd.

De ene bedreiging is de andere niet. De redactie zou dagelijks de krant kunnen vullen met geweld dat tegen personen of instellingen wordt gebruikt. Dat doen we niet, omdat er gelukkig meer nieuws is. Misdaadjournalistiek is bij ons geen eerste prioriteit. Wij zijn beter in regionale journalistiek. Maar nu is deze krant, nadat een bestelbusje zich in de gevel van het hoofdkantoor van TMG boorde, zelf nieuws. De redactie zelf is ’slachtoffer’.

Was er bij een koekjesfabriek brand gesticht dan was daar een bericht van gemaakt. Nu pakken we uit met ons eigen nieuws.

Niet uit eigendunk, maar omdat het er naar uitziet dat het om een gerichte actie gaat tegen de journalistiek, in het bijzonder tegen de ’huisgenoten’ van De Telegraaf.

Veel is nog onopgehelderd, maar er lijkt een verband met een vergelijkbare actie tegen weekblad Panorama, net als De Telegraaf sterk in misdaadnieuws.

Het is niet uitgesloten dat de zware criminaliteit zich gehinderd voelt door recente onthullingen in de media en daarom een gewelddadige boodschap heeft willen afgeven.

Lokale, landelijke en Europese bestuurders hebben onmiddellijk het belang van een vrije pers onderstreept en maatregelen aangekondigd. Die steun is zeer welkom, want uit welke hoek de ’kogel’ ook komt, het vrije woord mag en zal niet verstommen.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws