Commentaar: Nouri

Commentaar: Nouri
© ANP

Het citaat van letselschadeadvocaat John Beer, in de zaak-Abdelhak Nouri namens diens familie een schadevergoeding eist van Ajax, hint op een miljoenenclaim: ,,Het gaat hier om substantiële schade. En dan praten we niet alleen over tonnen.’’

Als zulke zaken spelen in ons land, wordt al snel een link gelegd met de Amerikaanse claimcultuur en voorbeelden die moeten illustreren hoe excessief - en dus slecht - het daar aan toegaat. Althans, dat is het algemene beeld: we moeten het hier niet zo gek gaan maken, als in de Verenigde Staten waar een gedupeerde burger voor elk ongemak een schuldige zoekt, die dan liefst flink dokken moet.

Maar is Nederland niet te zuinigjes als het om (letsel)schadeclaims gaat? Levens ingrijpend veranderd, carrières geknakt, groot leed veroorzaakt, aan het slot van de procedure wacht in de regel een genoegdoening van een paar duizend euro. Is het dan zo gek, als daar reëler naar gekeken wordt, en zoals in het geval van Nouri, eens wordt opgeteld hoeveel miljoenen zijn inkomstenderving beloopt plus wat nodig is om zijn zorg te betalen?

Een symbolisch bedrag volstaat niet. Vooropgesteld natuurlijk, dat de aansprakelijkheid voor wat er juist wel of niet gebeurd is, onomstotelijk wordt vastgesteld.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws