Commentaar: Metropole Orkest

Commentaar: Metropole Orkest
© Studio Kastermans/Daniëlle van Coevorden
Marc Altink, kort voor zijn vertrek uit Hilversum.

De verdienste van directeur Marc Altink is dat hij het Metropole Orkest van 2013 tot 2017 door turbulente jaren loodste, waarin het budget in stappen slonk van 7 miljoen per jaar tot 3. Begin vorig jaar zei hij in deze krant, bij de introductie van zijn opvolger Jan Geert Vierkant, dat bij het orkest geen rek meer zit, dus dat de bezuinigingsopgave van een half miljoen die toen speelde elders moest worden gehaald: bij de staf en door mensen korter te laten werken. Citaat: ,,Het is de vraag of dat kan, maar het moet, er is geen geld.’’

Nu deze krant niet naar zijn verdienste maar ook naar zijn verdiensten over die jaren heeft gekeken, blijkt dat er in elk geval wel geld was om de directie ruimhartig te belonen. In de eerste jaren net onder de toenmalige ’Balkenendenorm’ en toen dat plafond zakte bleef het salaris tegen de grens van de wettelijke norm topinkomens aan en fors.

Dat staat met terugwerkende kracht in schril contrast met de beloning van de musici, die voor de helft ontslagen werden en hun inkomen tot iets boven bijstandsniveau zagen slinken. Het is een breed probleem in de culturele sector. Wie als professie de strijkstok hanteert, kan daar amper van leven. Grijpt het management naar de strijkstok, dan geniet behoud van het eigen riante salaris behoorlijk wat prioriteit.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws