Column Chris Aalberts: Vroeger

Column Chris Aalberts: Vroeger

Bij 50Plus is ruzie uitgebroken. Vrijwel het hele partijbestuur is opgestapt en in Overijssel waren de ouderen het onderling zo oneens over de vorming van een nieuw afdelingsbestuur dat ze met elkaar op de vuist gingen. Volgens sommige aanwezigen heeft het Overijsselse statenlid Fred Kerkhof klappen uitgedeeld, maar dat zou ook smaad kunnen zijn: anderen zien hem vooral als slachtoffer.

De ouderen van 50Plus zijn in het verleden blijven hangen. Vroeger had je grote politieke partijen met leden die in afdelingen over partijprogramma’s en kandidatenlijsten zaten te vergaderen. Dat is echt iets van toen: kijk eens in een gemiddelde gemeente wat politieke partijen nog voorstellen. Dan hebben we het niet over gemeenten als Amsterdam waar GroenLinks en D66 nog steeds flinke zalen kunnen vullen. Ga liever eens naar Schagen, Eemnes of Bloemendaal: daar hebben partijen hooguit een handjevol actieve leden. Treurigheid troef.

Het hele idee van een politieke partij is hopeloos ouderwets. 50Plus heeft minder dan 6.000 leden. Er zijn provinciale afdelingen. Bedenk dat meestal slechts tien procent van de leden echt actief is en dus deelneemt aan vergaderingen. Zo’n vechtvergadering in Overijssel trekt dus hooguit 50 man. Het zijn vaak juist de mensen die een baantje ambiëren die naar zo’n vergadering komen. Zij hebben vaak ook stevige meningen, vinden zichzelf heel belangrijk en kunnen niet naar anderen luisteren. Allemaal schreeuwerige ruziezoekers die 50Plus nu in de publicitaire problemen brengen.

FvD laat zien dat het niet zo hoeft te gaan: het partijbestuur heeft daar alle macht en de leden zijn er alleen om contributie te betalen en te klappen voor de leider. Lees de statuten er maar op na. FvD-leden hebben niks te zeggen en dat werkt prima. Iedereen die zich niet in die rol wenst te schikken kan ophoepelen. Dat doen leden soms ook. Het FvD-partijbestuur houdt totale controle: er zijn nooit vergaderingen met leden waar ruzie uit kan breken. Over het Amsterdamse lijsttrekkerschap van Annabel Nanninga is echt geen ledenraadpleging gehouden.

FvD is niet democratisch, maar wél modern. Thierry Baudet erkent dat de meeste burgers sowieso geen partijlid willen zijn en dat een aansprekende leiding veel belangrijker is dan ledenaantallen. Leden zijn alleen maar lastig, kunnen ongewenste standpunten innemen en de verkeerde politici op het schild hijsen. Of een partij democratisch georganiseerd is, interesseert kiezers bovendien helemaal niets. Je kunt als partijbestuur beter zelf alle beslissingen nemen en dan naar de peilingen kijken.

Momenteel schrijven een aantal 50Plus-leden een plan om de partij te democratiseren. Maar aangezien veel leden hebben bewezen liever te ruzieën dan samen te werken, zal die partijdemocratie problematisch blijven. Een welgemeend advies: erken dat zo’n structuur met afdelingen vooral ruziemakers aantrekt en organiseer 50Plus even hiërarchisch als FvD. Geen kiezer zal om die reden afhaken.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws