Column Chris Aalberts: Succes

Column Chris Aalberts: Succes

Dinsdag ging de PVV aan de champagne. Er is succes in de strijd tegen de islamisering van Nederland.

Eind 2005 diende Geert Wilders een motie in om de boerka te verbieden. Het had wat voeten in de aarde, maar eind 2016 was het dan eindelijk zover: de Tweede Kamer stemde in met zo’n verbod en aanstaande dinsdag zal naar verwachting ook de Eerste Kamer dat doen. Gezichtsbedekkende kleding in overheidsgebouwen, ziekenhuizen, scholen en het openbaar vervoer wordt verboden. Ook bivakmutsen mogen niet meer. Dat levert straks 400 euro boete op.

De invoering van het boerkaverbod toont aan dat PVV-ideeën langzaam mainstream zijn geworden. Deze week wilden hulpverleners een boot met ruim 600 Afrikaanse migranten laten aanmeren in Italië. De nieuwe Italiaanse regering – met de PVV-achtige partij Lega Nord – weigerde de boot toe te laten. Ook Malta werkte niet mee. Dat is een keerpunt: tot dusver was de logica dat boten met migranten sowieso in havens toegelaten werden. Je kunt bootjes immers niet eindeloos laten ronddobberen op zee. Vanaf nu kan dat dus wel en daar is in Nederland nauwelijks verontwaardiging over.

Het beleid en het debat over immigratie, integratie en islam worden alleen maar steviger, juist nu er redenen zijn om nog eens na te denken of dat wel zo goed is. Deze week promoveerde Marietje Beemsterboer in Leiden op het thema islamitische scholen. Zij laat zien dat het een vooroordeel is dat islamitische scholen de integratie alleen maar belemmeren. Beemsterboer noteert dat meerdere scholen minder streng worden. Ze proberen juist een balans te vinden tussen de islam en de rol die de kinderen in de Nederlandse samenleving zullen gaan spelen. Dat is ook niet gek, want bijna alle leerlingen zullen een niet-islamitische middelbare school bezoeken.

Nog zo’n onderzoek. De bed-bad-broodvoorzieningen voor uitgeprocedeerde asielzoekers zijn enorm controversieel geworden omdat migranten in de watten zouden worden gelegd. Als ze begeleiding krijgen gaan ze nooit meer het land uit, roept de VVD. Maar het onderzoeksbureau van het ministerie van Justitie liet deze week weten dat deze voorzieningen de kans juist vergroten dat migranten vertrekken. Als er opvang en begeleiding is, stabiliseert hun leefsituatie en komen ze toe aan het maken van toekomstplannen. Als uitgeprocedeerden op straat rondzwerven, komt er niets van terugkeer terecht.

Door de PVV zijn we strenger dan ooit voor migranten en moslims. Dat wereldbeeld is kennelijk zo populair dat maar weinig mensen nog erkennen dat we zijn doorgeschoten. Zoals de Eerste Kamer, die zou moeten kijken naar de vraag of wetgeving uitvoerbaar is.

In negen Europese landen is het dragen van de boerka nu verboden. Natuurlijk is de boerka een afschuwelijk ding, maar deze nieuwe regel blijkt elders nauwelijks te handhaven. Minister Kajsa Ollongren beloofde dat het verbod pas ingaat als er afspraken zijn over handhaving. Rara, hoe gaan we dat in Nederland dan regelen?

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws