Claims tegen truckbouwers

Claims tegen truckbouwers
© ANP
Vrachtwagens op het terrein van auto- en vrachtautofabrikant DAF Trucks in Eindhoven.

Transportbedrijven in Noord- en Zuid-Holland claimen met MKB-claim miljoenen bij truckfabrikanten die verboden prijsafspraken hebben gemaakt. Per gekochte vrachtwagen kan het om 10.000 euro gaan.

Grote truckfabrikanten zoals DAF, Volvo, Scania, MAN, Iveco, Renault en Daimler (Mercedes-Benz) hebben tussen 1997 en 2011 verboden prijsafspraken gemaakt. Per truck werd volgens Simon Zuurbier van MKB-claim twintig tot dertig procent te veel berekend. De vrachtwagenfabrikanten liggen al geruime tijd onder het vergrootglas bij de Europese Commissie. Die legde een recordboete van 3,8 miljard euro op. DAF moet 752,7 miljoen euro neertellen, Daimler een miljard, Volvo 670,5 miljoen, Iveco 494,6 miljoen en Scania 880,5 miljoen euro.

Bovenop de boete

De schadeclaims van bedrijven komen bovenop de boete van de Europese commissie, want die verdwijnt in de Europese schatkist. Noord-Hollandse transportondernemers hebben volgens Zuurbier 200 miljoen euro te claimen en in Zuid-Holland gaat het om 100 miljoen.

De Florisgroep in Wormer doet mee met de claimactie. Directeur Cock Sierhuis werd getipt door een medewerker die over de aankopen van vrachtwagens gaat. ,,We hebben in de periode 2008-2011 vier vrachtwagens gekocht. Daar was vier ton mee gemoeid. Met de kracht van het collectief hoop ik dat er weer wat onze kant op komt. De boete van de Europese Commissie liegt er niet om, dat is wel een teken dat het goed mis is.’’

Hakken in het zand

MKB-Claim roept bedrijven die het aangaat op een claim in te dienen. Inmiddels hebben zich al drieduizend van de 12.000 ondernemingen aangemeld. ,,De aansprakelijkheid staat vast, maar de fabrikanten zetten de hakken volop in het zand. Ondernemers moeten zelf actie ondernemen om een claim in te dienen’’, zegt Zuurbier. Het claimtraject loopt in Nederland via DAF.

Zuurbier verwacht dat de juridische procedures lang zullen duren. ,,Dit is niet in 2018 geregeld.’’ Bij succes vraagt de claimorganisatie een percentage van 15 tot 20 procent. ,,Er zijn enkele grote partijen die zelf een advocaat in de arm nemen, maar die kost ook geld.’’ Dinsdagavond houdt MKB-Claim in Amsterdam een informatie-avond voor transportondernemers. (info op www.mkbclaim.nl)

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws