Bibi (17) ziet de toekomst zonnig

Bibi (17) ziet de toekomst zonnig

Jongeren van zeventien staan aan de vooravond om ’de maatschappij in te stromen’, om te kiezen hoe ze willen leven en hoe ze gaan bijdragen aan het Nederland van morgen. Sire geeft die de zeventienjarigen een podium - om er als vijftigjarige wat van te leren!

De jeugd heeft de toekomst, klonk het in de jaren vijftig, nu is het: ’Luister naar de toekomst’. In minidocumentaires worden zeventienjarigen geïnterviewd over onderwerpen als het klimaat, zorg, immigratie, sociale zekerheid, arbeid en alles wat ons vandaag bezighoudt. De jongeren zijn inspirerend en optimistisch over de toekomst. De campagne geeft stof tot nadenken en houdt een spiegel voor. Want: ’De maatschappij, dat ben jij’.

Bibi Joo uit Amsterdam-Noord is een van de jongeren in de campagne. „Ik zie de toekomst positief in hoor. Mij werd gevraagd hoe ik de wereld over vijf jaar zie als ik 21 ben. Wat mij betreft zijn alle scooters dan elektrisch en zijn we nog meer aan het fietsen. Auto’s in de stad zijn hybride en rijden binnen de stad elektrisch. Er zijn parkeerplaatsen onder de grachten waardoor je langs de grachten meer ruimte hebt voor groen en bomen. En het Vondelpark moet eigenlijk nog groter uitgroeien tot een Central Park met nog meer ruimte en bomen alsof je er ergens buiten de stad bent. Eh, hoe dat moet weet ik nog niet precies want er staan veel mooie huizen omheen.”

Noorwegen

Nederland moet wat Bibi betreft eerder de kant van Noorwegen op dan die van Amerika. „Zorg en onderwijs gratis voor iedereen; dat moet lukken als we het geld beter verdelen.”

Zelf studeert ze technische bedrijfskunde. „Ik hoef niet degene te zijn die alle ideeën ontwikkelt, maar wil er best mijn steentje aan bijdragen. Gewoon door te werken. En ik wil me wel hard maken voor vrouwen in het bedrijfsleven. Die moeten over vijf jaar net zoveel verdienen als de mannen in het bedrijfsleven.”

Of ze wel in het bedrijfsleven terecht komt, is trouwens nog maar de vraag. Eigenlijk liever niet. Ze werkt aan een voetbalcarrière en speelt nu op het allerhoogste niveau. Profvoetballer worden, daar ga ik voor op dit moment.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws