26 gemeenten halen nieuwbouw van het gas af

26 gemeenten halen nieuwbouw van het gas af

Alle nieuwbouw die nu wordt gepland, krijgt geen gasaansluiting meer. Dat hebben 26 gemeenten in de Amsterdamse regio besloten.

Tijdens het congres Duurzaam Gebouwd in Hoofddorp werd een overeenkomst van die strekking donderdag getekend.

De Tweede Kamer heeft net deze week ook besloten dat nieuwbouw in de toekomst van het gas af moet, maar deze groep gemeenten gaat nu al alles in het werk stellen om ontwikkelaars en corporaties hun plannen te laten aanpassen. In de Amsterdamse regio gaat het immers om nog 230.000 woningen die gebouwd gaan worden.

Projecten die nu al worden gebouwd of binnenkort van start gaan, krijgen meestal nog wel een gasaansluiting.

„Veel plannen lagen tijdens de crisis stil en worden nu weer uit de kast gehaald. We willen dat die plannen alsnog worden aangepast. Compleet nieuwe plannen zullen daar ook aan moeten voldoen”, legt de Haarlemse wethouder Cora Yfke Sikkema uit.

Het akkoord is vooral een signaal van de gemeenten om aan te geven dat nu nog een gasaansluiting maken, kapitaalvernietiging is.

„De gasnetten worden voor veertig jaar aangelegd, maar tot 2050 worden wijken juist fasegewijs van het gas gehaald. Dat terwijl juist voor nieuwbouw het makkelijk is om zonder gas te werken. Die woningen zijn al super geïsoleerd. Je kan dan eenvoudig overstappen op alleen elektriciteit. Met zonnepanelen en warmtepompen.”

Groen gas

Alleen wanneer een bouwer kan aantonen dat zonder gas een plan onbetaalbaar is, dan kunnen de gemeenten een uitzondering maken. Ook bij sloop- en nieuwbouw door corporaties kan een uitzondering worden gemaakt, omdat het gasnet er immers ligt.

De grootste uitdaging zit er volgens Sikkema in om bestaande woningen van het gas te krijgen. Dat kan ook met warmtenetten, groen gas of geothermie.

Hans Coenen van de Gasunie benadrukte dat de inzet niet moet zijn dat woningen van het gas af gaan, maar van het aardgas. ,,Wat is er mis met gas? In de toekomst is biogas ook prima te gebruiken. Of denk aan waterstof. De leidingen kan je dan gewoon laten liggen en opnieuw gebruiken.’’

Gedeputeerde Jack van der Hoek gaf toe dat per wijk moet worden gekeken wat de beste oplossing is. ,,Het is niet zo dat we overal de gasleidingen meteen uit de grond moeten halen. Je moet naar de lange termijn kijken. Warmtenetten klinkt leuk, maar het werkt het beste wanneer die netten in verschillende steden met elkaar zijn verbonden. Dan heb je dus een ringleiding nodig, maar wie gaat dat betalen. Daarover voeren we nu gesprekken met het rijk.’’

Onder de gemeenten die hun handtekening zetten, zitten Bloemendaal, Purmerend, Zaanstad, Haarlemmermeer, Uitgeest, Heemskerk, Heemstede, Edam-Volendam, Almere, Beemster, Wormerland, Haarlem, Landsmeer, Ronde Venen, Waterland, Beverwijk, Oostzaan en Zandvoort. Velsen heeft ook getekend, maar maakte ook bekend pas mee te willen doen als ze lokaal beleid heeft op dit gebied.

Gemeenten uit het Gooi ontbraken omdat die onlangs zelf al zo’n overeenkomst hadden getekend. In Noord-Holland-Noord tekenen de gemeenten volgende maand een vergelijkbare overeenkomst.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws