’Zwemmen voor inloophuis Medemblik’

’Zwemmen voor inloophuis Medemblik’
© Foto Theo Groot
Deelnemers krijgen een startnummer op hun bovenarmen.

De stem van Sheryl Crow schalt uit de geluidsboxen op de Oosterhaven in Medemblik. „All I wanna do, is have some fun”, zingt ze. Langs de kade staat een groot tentenkamp vol met deelnemers, coaches en toeschouwers aan de achtste editie van de Brakeboer Trofee. Het epicentrum van het openwater evenement is het gelijknamige café tegenover de Visafslag.

Voor Frits en Hanneke Spek-Verleg gebeurt het allemaal voor hun huisdeur op nummer 34. „Ik ben hier geboren in 1946 en in 1980 weer komen wonen. Wij zijn echte bootjesmensen, maar zo’n zwemevenement vinden we ook geweldig”, zegt Hanneke vol enthousiasme. Inmiddels arriveren Truus en Cees van Deelen op hun fiets bij het echtpaar op de kade. Voor Truus is het bekend terrein. „Ik werkte altijd in de kroeg”, vertelt de Medemblikse. „Ja, en daar heb ik haar leren kennen toen we gasleidingen aan het aanleggen waren naar Friesland. Dat was al in 1966, hoor. En ik ben niet meer weg gegaan”, lacht Cees. „Ik werkte op een sleepboot en houd echt van het water. De sleepboot van toen bestaat nog steeds. Die lag te kop in Cruquius.”

Een opvallende verschijning langs de waterkant is de partytent van Openwaterswimming.club. Er hangen verschillende wetsuits. Marcel Stroet uit Wervershoof geeft voorlichting over de pakken. „We verkopen niet alleen deze pakken. We begeleiden ook mensen die erin willen leren zwemmen. Iedere dinsdag en donderdag hebben we hier een clinic in de haven of het IJsselmeer om de hoek”, vertelt Stroet. Inmiddels staat de hele tent vol. Naast klanten zijn dat vooral mensen die willen schuilen tegen de regen, die plotseling de kop op steekt. „Ach, bij openwaterzwemmen zijn we een grote familie. Iedereen is welkom”, zegt Stroet met een knipoog.

Dan is het tijd voor de prestatietocht. De speaker roept de deelnemers op naar de start te komen. Onder de 44 deelnemers bevinden zich Francine Kroon en Esmeralda Klok uit Andijk. „We zwemmen altijd al met elkaar in zwembad De Weid bij ons in Andijk. Het is mijn eerste keer, maar ik heb al zo vaak die kilometer gezwommen. Het moet me dus gaan lukken”, aldus Francine. „Ik doe voor de tweede keer mee. Francine moet gewoon in mijn slag meegaan. Dan komt het goed”, lacht Esmeralda. Voor het tweetal is het goede doel - het Inloophuis Medemblik - de belangrijkste reden op mee te doen.

Net op het moment dat de eerste zwemmers klaar zijn, gaat het nog harder regenen. Voor Jeroen Amons uit Opperdoes een reden om even ’af te douchen’ als hij eenmaal op de kant staat. „Het was mijn eerste keer openwater en ik begrijp niet waarom iedereen die net klaar is, meteen gaat schuilen. Je bent toch al nat. Ik ben waterpoloër, maar buiten zwemmen is niet mijn dingetje.” Eenmaal met een biertje in zijn hand begint de twijfel. „Sport verbroedert. Misschien doe ik volgend jaar toch wel weer mee. Zeker wanneer de afterparty net zo gezellig is als vandaag.”

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws