Strijd om toestaan rolstoel in buurtbus Enkhuizen

Strijd om toestaan rolstoel in buurtbus Enkhuizen
© Archieffoto

De SP in Enkhuizen maakt zich hard voor het toestaan van rolstoelen in de vernieuwde buurtbussen. De fractie heeft vragen gesteld aan het college over het verbod van de provincie en Connexxion om als rolstoeler de buurtbus te nemen.

Ook in Medemblik en Stede Broer roeren fracties zich. Binnen Provinciale Staten zijn partijen opgestaan die vragen gesteld hebben aan de gedeputeerde over de gang van zaken.

In de oude buurtbus konden geen rolstoelen, kinderwagens of rollators mee, maar toen werd al toegezegd dat in de nieuwe bus dit euvel verholpen zou zijn, bevestigt Gerrit van Keulen, coördinator van de gemeentelijke werkgroep Toegankelijkheid Medemblik.

Verbazing

Groot was zijn verbazing toen hij van de provincie en Connexxion een e-mail kreeg dat besloten is geen rolstoelpassagiers toe te staan in de buurtbussen. Ook fractievoorzitter Margreet Keesman van de SP Enkhuizen snapt hier niets van.

,,Het is juist fijn dat mensen met een rolstoel niet langer een uitzondering zijn en gewoon met anderen de buurtbus in kunnen, in plaats van te moeten wachten op aangepast vervoer.’’ De provincie baseert zich op een artikel in het besluit Toegankelijkheid Openbaar Vervoer, waarin een uitzondering wordt gemaakt voor een auto. Een auto wordt omschreven als ’personenauto op ten minste vier wielen, ingericht voor het vervoer van ten hoogste acht personen uitgezonderd bestuurder’. De buurtbus kan dus gezien worden als auto en is daarmee niet verplicht om rolstoelen te vervoeren, aldus de redenatie van de provincie.

Onmogelijk

Keesman: ,,Niet verplicht betekent nog niet dat het ook niet mag.’’ De Vereniging Buurtbus in Enkhuizen heeft aangegeven best rolstoelen te willen vervoeren. Maar dat wordt onmogelijk gemaakt, bevestigt voorzitter Jan Visser, omdat Connexxion de bevestigingspunten op de vloer en de banden uit de bus wil slopen. ,,Het wordt ons simpelweg verboden, dus kunnen we het niet doen.’’

Te zot voor woorden, aldus Keesman. Zij wil van het Enkhuizer college weten welke stappen dit richting provincie neemt om te voorkomen dat mensen in een rolstoel straks letterlijk in de kou staan. Van Keulen heeft een klacht tegen de provincie gedeponeerd bij het College voor de Rechten van de Mens.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws