Stede Broec start met herstel kademuren van De Kolk

Het langverwachte herstel van de kademuren van De Kolk in Broekerhaven gaat dinsdag 21 februari van start. Wethouder Ton Schuitemaker mag het startschot geven.

Een jaar geleden bleek uit inspectie vrij onverwacht dat de kademuren in de haven van Broekerhaven onder water er bar slecht aan toe waren. Herstel zou behoorlijk in de papieren lopen. Vervolgens moest nader onderzoek uitwijzen wat de beste methode voor herstel was. Recente inspectie met onder meer duikers heeft duidelijk gemaakt dat de kademuren op sommige plaatsen inderdaad onveilig zijn.

Ponton

Aannemer Oosterhof Holman gaat nu vanaf een ponton aan de slag om de kademuren nog vóór het nieuwe vaarseizoen te herstellen. Dit gebeurt met behulp van stalen damwanden. Dat is de effectiefste oplossing gebleken. De aannemer voert de werkzaamheden uit van eind februari tot eind april 2017. Het bedrijf zal werken met pontons of kraanschepen vanaf het water. De stalen wand komt voor de bestaande betonnen kade over een lengte van 132 meter. Het gaat om het deel vanaf de Overhaal, langs Eetcafé De Buren tot aan de sluis.

De damwand wordt in de grond gedrukt, en niet getrild of geheid om trillingen voor huizen in de buurt te voorkomen. Uit voorzorg zijn de sluisdeuren naar het IJsselmeer gesloten, aangezien het stormseizoen is en er kans is op verhoging van de waterstand. De boten van watersportvereniging Broekerhaven zijn in overleg verplaatst. Begin mei kan De Kolk weer in gebruik worden genomen.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws