Oosterleeks kroonjuweel in wording

Oosterleeks kroonjuweel in wording
Een wand met bedstededeurtjes.

Decennia lang keken de Oosterlekers en monumentenliefhebbers hoofdschuddend naar wat ’Het Huisje van Balk’ was gaan heten. Een verwaarloosd boerderijtje, dat op de valreep is gered van de sloop. Hoe het verdriet van Oosterleek verandert in de kroonjuweel.

Druk overleg in de bouwkeet, over details die je waarschijnlijk alleen bij hele ingrijpende restauraties tegen komt. Projectleider Daan Wolthuis van de Vereniging Hendrick de Keyser raakt in overleg met Ton Wever en Arjen Wolse over welke spijker of nagel moet worden gebruikt, en hoe scheef een van de raamkozijnen kan blijven. Het typeert ook meteen het karakter van een bijzondere klus in Oosterleek. Hier werkt de vereniging als de nieuwe eigenaar aan een bijna onmogelijke klus. ,,Maar als je dit eenmaal hebt gezien, dan ben je verliefd”, weet Wolthuis.

Ga er maar aan staan: een verzakt dak, gevels die er bijna uit vallen, dakgoten die door mos en klimplanten zo’n beetje zijn verteerd en een houten interieur waarbij menigeen meteen aan de allesbrander denkt. Maar niet hier, want juist het West-Friese langhuis is door alle details die nog wel bewaard zijn gebleven, een kroonjuweel voor de monumentenvereniging. Projectleider Daan Wolthuis is er op gebrand dat zo veel mogelijk oude materialen en afwerkingen behouden blijven.

Een uitdaging is het zeker. Eigenlijk was na decennia van verwaarlozing bijna niets meer over van het Rijksmonument. Want wanneer je de muren met de blote handen naar buiten kan duwen, dan is het eigenlijk te laat. Maar Vereniging Hendrick de Keyser heeft toch een reddingsplan opgezet , met steun van de gemeente Drechterland, de provincie Noord-Holland en de BankGiro Loterij. Op de valreep, wordt nu duidelijk. Bijna alle muren staan los, en worden gesteund door zware houten stempels. Een soortgelijke constructie draagt het bijna verdwenen dak. De schoorsteen is inmiddels gekoppeld aan de nieuwe fundering.

Want voor het eerst in eeuwen heeft dit boerderijtje nu een heuse betonnen fundering, geïsoleerd en wel. ,,Het enige dat recht staat in dit huis”, grapt Wolthuis. Juist die betonnen plaat vormt de startpunt voor het allesomvattende herstel. Alle bouwmaterialen zijn bewaard gebleven.

Dubbele schouw

Nu de troep en de klimop zijn verdwenen, openbaren zich de restanten van wat ooit een ’snoepie’ van een woonhuisje was. Compleet met bedstedewanden, hout- en marmerimitaties en een dubbele schouw.

Niet dat er veel moois is te zien, want vele mooie details zoals de tegeltjes zijn jaren geleden al spoorloos verdwenen. De ’kale’ wanden, de balken en de stenen zijn de eigenlijke schatten voor bouwkundige liefhebbers zoals de mannen van bouwbedrijf Pronkbouw te Warmenhuizen. Ze onthullen het beeld van een stalgedeelte met nog bewaarde houten afdekplank (over de grup), een voorkamer en het woongedeelte.

Hendrick de Keyser wil hier een ‘Monument & Bed’ van maken, gecombineerd met gedeeltelijk een museale openstelling, zodat over een jaar iedereen, die wil, er kan overnachten. Voor die tijd is er nog heel wat werk aan de winkel, zoals dat heet. Voor het huisje moet het dwarsslootje langs de weg weer terugkomen, inclusief het bruggetje en het toegangshek. En de imposant oude boomgaard voor hoogstamfruitbomen wordt ook weer in ere hersteld.

Wie de voortgang zelf eens wil bekijken: morgenmiddag én vrijdag middag wordt de bouwplaats open gezet, zodat liefhebbers zelf de voortgang van het werk kunnen zien. Tussen 12 en 15 uur. Tip: laarzen aan.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws