Meedeinen op een zee van lappen [video]

Meedeinen op een zee van lappen [video]
© Foto Holland Media Combinatie
De kaart van Amsterdam op een lap, gezien op Lappendag in Hoorn.

Op de Noorderveemarkt, Kleine Noord en Grote Noord golft het. Het golft er van de lappen en het enige wat je kan doen in de mensenmassa die daar op af komt, is meedeinen.

De belangstelling voor textiel is groot. En wanneer het bijna wordt weggegeven dan komt er een ware vloed van vrouwen en meisjes op gang. Vooral op Kleine en Grote Noord heerst grote drukte. Op de Noorderveemarkt is het ’s ochtends vroeg nog rustig, maar dat komt misschien ook omdat er behalve lappen ook cowboyhoeden, klompen, telefoonhoesjes, drop en vis worden verkocht.

Lappendag is het centrale thema van gesprek. ’Ze ging niet drinken vanmiddag, ze ging naar de camping terug’, zegt een vrouw tegen een vriendin, in de toekomend verleden tijd. Op het Kleine Noord heerst grote drukte bij de kraam van Baby Plus, waar de allerschattigste babykleertjes door de handen van vele moeders en oma’s gaan.

Bij Schutz wordt geroepen dat er topkwaliteit wordt verkocht. De passerende Ron Rote kan dat luidkeels bevestigen. ,,Ik loop er al jaren in. Vandaar al die vrouwen achter me aan!’’ Ook boeken kennen veel belangstelling, bij Stumpel op het Grote Noord gaan ze per kilo in andere handen over.

Uiteraard is op verschillende plekken ook de tap al vroeg open gegaan. Op de Veemarkt staat Steyn Klaver met enkele vrienden. Glas bier in de ene hand, stronk broccoli in de andere. ,,Een eurootje, konden we niet laten liggen’’, zegt Steyn. ,,En wij hebben vanmiddag wat gezonds te eten!’’

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws