Hoornse verdachte van seksuele uitbuiting meisje (17) vrij

Twee mannen uit Beverwijk en Hoorn die ervan worden verdacht dat ze een 17-jarig meisje hebben uitgebuit door haar als prostituee in een hotel in Akersloot te laten werken, zijn door de rechtbank in Haarlem vrijgelaten.

De rechters sloten niet uit dat de verdachten uiteindelijk geen hogere straf zullen krijgen dan de drieënhalve maand die beiden in voorarrest hebben uitgezeten.

Justitie verdenkt het tweetal, de 22-jarige Michael T. uit Beverwijk en de 23-jarige Gianni L. uit Hoorn, ervan dat ze het 17-jarig meisje van Afrikaanse afkomst hebben aangezet tot prostitutie. Er werd een hotelkamer geboekt in Akersloot en een advertentie geplaatst op een sekssite.

De politie deed 27 juli vorig jaar ’s nachts een inval in de hotelkamer nadat het het hotelpersoneel was opgevallen dat er wel erg veel alleenstaande mannen op bezoek kwamen. Agenten troffen het 17-jarige meisje schaarsgekleed in bed samen met een andere jonge vrouw. Die vrouw is ook opgepakt voor betrokkenheid bij de seksuele uitbuiting, maar zij is na drie dagen op vrije voeten gesteld.

Deze vrouw heeft belastende verklaringen afgelegd over Michael T. en Gianni L. De Beverwijker zei gisteren dat die beschuldigingen onwaar zijn. „Ik ben onschuldig. Ik ben helemaal geen crimineel, maar zit nu wel tussen de criminelen en moordenaars.”

Geweld

Advocaat Sjoerd van Galen van T. stelde dat er bitter weinig bewijs is tegen zijn cliënt. Volgens hem is er bovendien geen geweld gebruikt en is het vermeende slachtoffer gewoon doorgegaan als prostituee nadat de verdachten waren opgepakt. „De ernst van de beschuldiging is relatief gering. Er zijn in één nacht slechts twee klanten geweest.”

Raadsman Rutger Lonterman van Gianni L. voerde aan dat niet kan worden vastgesteld dat het meisje inderdaad 17 jaar oud was. Volgens hem was zij voor hetzelfde geld wel ouder dan 18 jaar en heeft het Openbaar Ministerie (OM) geen zaak meer. Lonterman vond dat Justitie de zaak ten onrechte vergeleek met die in Valkenburg, waar een minderjarig meisje korte tijd als prostituee in een hotel werkte. De advocaten vroegen de rechtbank hun cliënten vrij te laten.

Officier van justitie Lies Visser verzette zich daartegen. Volgens haar was er nog alle aanleiding om de twee vast te houden, omdat uit chatgesprekken via WhatsApp zou blijken dat het duo nog meer jonge meisjes in de prostitutie wil laten werken. „Ze willen zeer laagdrempelig geld verdienen aan jonge meisjes.”

De rechtbank kwam na een kort beraad tot een voor beide verdachten gunstige beslissing. De inhoudelijke behandeling van de zaken is op 16 mei.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws