Enkhuizen is ’best een beetje blij’ met het plan voor het Enkhuizerzand

Enkhuizen is ’best een beetje blij’ met het plan voor het Enkhuizerzand
Het strand aan de baai, zoals dat straks gesitueerd is op het Enkhuizerzand.

Een plek om honden uit te laten, voldoende parkeerruimte, een weidse blik langs het strand en kitesurfers, die de ruimte krijgen naast natuur. De toekomstplannen voor recreatieoord Enkhuizerzand werden door een flinke groep inwoners in de Nutszaal maandagavond welwillend aanschouwd.

Na eerder de kritische direct belanghebbenden - en de zo mogelijk nog kritischer campinggasten - was het nu de beurt aan de inwoners van Enkhuizen, om de plannen van de ontwikkelcombinatie Enkhuizer Zand aan te horen. Zoals een vakantiepark met uitzicht op het water en huizen á la de Boerenhoek. De verhuizing van camping en zeilschool, durfsport en straks maar liefst 1250 meter strand.

Ook nu kritische geluiden. Want is wel gekeken naar de huidige gebruikers van het Enkhuizerzand? Aldus een van de vele vragen vanuit de zaal, op gele briefjes geplakt. En hoezo durfsport als kitesurfing in het gebied waar de milieurichtlijn van Natura 2000 geldt?! ,,Dat is dus niet te combineren’’, aldus een ervaren kitesurfer. Maar kitesurfing is straks toch wel degelijk mogelijk, klonk de belofte.

Vrijuit

En waar kunnen honden nog vrijuit lopen? Dat is wel een puntje, erkende burgemeester Jan Baas die, net als woordvoerder Jan Kroese namens de projectontwikkelaars, vragen trachtte te beantwoorden. Overigens niet altijd naar wens, zo bleek uit de reacties. ,,Heeft ú er wel eens in zwembroek rondgelopen?’’ Dat was gericht aan één van de ambtenaren. En wat was de conclusie dan? Het antwoord: ’dat een opwaardering hard nodig is!’

|Zorgen waren er om de natuur, om de ijsvogels en om het uitzicht. Maar lof was er ook: ,,Ze praten hier al vijftien jaar over. Fijn dat er wat gebeurt!’’ Het zwemwater voor de kust zal niet direct diep worden, erkende Kroese. En het door de raad vastgestelde vlekkenplan, waardoor de camping naar het noorden moet verhuizen, is in de ogen van veel Enkhuizers misschien niet vlekkeloos. Maar de milieueisen zijn streng, zo verzekerden de ontwikkelaars en waar natuur weg gaat, komt die elders weer terug. Het blik komt achter groene buffers, de openbaarheid van het gebied staat hoog in het vaandel. En de vraag naar de pakweg 160 bungalows is groot. Baas kon het tot slot niet laten: ’’Zijn hier mensen die best een beetje blij zijn met deze plannen?’’ De hoeveelheid vingers omhoog kon zijn goedkeuring wegdragen.

Donderdagavond is de herhaling: in de Nieuwe Doelen, 19.30 uur.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws