’Eerst onderzoek voordat de maaiboot komt’

’Eerst onderzoek voordat de maaiboot komt’
© Aangeleverde foto
Harm van der Geest, hier bezig met watermonsters van het Markermeer: ,,Liever vaargeulen maken.”

Een excursie aan boord van een zeiltjalk, bedoeld om een breed inzicht te krijgen in wat er tussen het Hoornse Hop en Marken in het water leeft.

Het is voor het eerst dat de KNNV (vereniging voor veldbiologie) op deze manier van alles boven water wil halen over het door overdadige plantengroei geteisterde kustwater.

Het zijn niet alleen liefhebbers en leden van de KNNV Hoorn/West-Friesland die op 22 juli aan boord stappen in Hoorn. Ook wetenschappers zoals Harm van der Geest, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, gaan mee en nemen hun spullen mee.

De natuurvereniging wil op deze manier op een andere manier naar de problemen kijken in het (zeil)water aan de westkust van het Markermeer.

Waar doorgroeid fonteinkruid zo wierig groeit, dat de zeilschepen er steeds meer last van krijgen. Vorige week heeft de gemeente Hoorn hierom weer de maaiboot eropuit gestuurd.

Verarmd

Volgens Annemarie Dekker van de KNNV is er een breder perspectief nodig dan alleen een maaiboot. ,,Er wordt beweerd dat het Markermeer als ecologisch gebied is verarmd, maar tegelijkertijd zie je bedden met fonteinkruid groeien en allerlei andere organismen die daar weer in leven. En het hele gebied is volgens de overheid een Natura 2000 gebied. Dat is met elkaar in tegenspraak.”

,,We hebben in het Markermeer zelf alle omstandigheden geschapen waarbij zoveel waterplanten zijn gaan groeien’’, reageert onderzoeker Van der Geest. ,,Vroeger was het hele systeem zwaar bemest en groeiden er veel algen. Nu is de waterkwaliteit sterk verbeterd.” Zijn onderzoek heeft al aangetoond dat algen en het fijne slib anders op elkaar reageren. En dat er op de bodem van het westelijke kustgebied veel fosfaten in en onder dat slib liggen verstopt. Waar andere organismen daar weinig mee kunnen, geldt dat dus niet voor het fonteinkruid.

Watermonsters

Wetenschapper Van der Geest en zijn collega-onderzoekers (aquatisch biologen) willen met de deelnemers van de excursie bodem- en watermonsters gaan nemen, op verschillende plekken in het Hoornse Hop en het ruimere water. Annemarie: ,,Het mooie is dat we nu eens met mensen van allerlei werkgroepen uit de vereniging samen naar het water kijken. Want het Markermeer hoort ook bij ons werkgebied en is voor de natuur aan land van wezenlijk belang.”

Harm van der Geest is een van de biologen die wat betreft de problemen in het Markermeer liever niet halsoverkop naar de grote beheersmaatregelen grijpt. ,,Het water van het Markermeer is ook een voedingsgebied”, vertelt hij. ,,Lang geleden groeiden er veel algen, die werden opgegeten door watervlooien en zo ontstond er weer voedsel voor kleine vissen. Door invloeden van de mens is dat systeem veranderd. Die gevolgen merken we nu en we moeten veel beter onderzoeken waar we nog wel kunnen sturen, zodat het systeem verbetert.”

Ondieptes

De bioloog wijst op de grootste ingrepen die de vroegere Zuiderzee - ooit de kraamkamer voor veel vis - zo is veranderd. ,,We hebben het water eerst ingepolderd en we hebben de ondieptes weggenomen”, zegt hij. ,,Daarnaast hebben we dat hele systeem steeds meer afgesneden van invloed van de rivieren.”

,,Je ziet dat in het Hoornse Hop een monocultuur is ontstaan door het fonteinkruid dat daar groeit. Grote kans dat dit over tien jaar totáál anders is, dat er een veel grotere diversiteit in waterplanten zal komen. Dat zou het probleem oplossen.” En tot die tijd? ,,Dan liever vaargeulen maken, zodat de recreatievaart toch de haven kan bereiken.”

Aan boord van het schip de Egberdina zijn nog plekken vrij. Deelnemers betalen 30 euro, en zijn dan zeker vier uur onderweg om zelf een beeld te vormen van wat zich allemaal aan leven onder de waterspiegel bevindt. Aanmelden kan nog met en mailtje naar: pr@knnvhoorn.nl

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws