Zorg in de geest van Shaffy

Zorg in de geest van Shaffy
© holland media combinatie
Ramses Shaffy Huis in Amsterdam, een bijzondere woonvorm voor oudere kunstenaars.

Een toegewijd kunstenaar gaat nooit met pensioen. Daarvoor is de scheppingsdrang en -kracht te groot. Maar wat als de tand des tijds aan het lichaam knaagt en hij steeds meer hulp nodig heeft? Zo’n bevlogen mens kun je met goed fatsoen niet in een ordinair verzorgcentrum laten wonen. Het gloednieuwe Ramses Shaffy Huis geeft het antwoord.

Toen duidelijk was dat Ramses Shaffy niet langer zonder hulp zelfstandig kon wonen en het water aan de lippen stond, belde Liesbeth List haar vriend Ed Cools, op dat moment nog directeur van het Amsterdamse Dr. Sarphatihuis waarvoor hij een prijswinnend zorgbeleid had ontwikkeld. ’Je moet me helpen, Ed. Je kent Ramses. Stronteigenwijs. Die man past in geen enkel verpleeghuis’.

Ed haalde Ramses Shaffy naar zijn monumentale zorginstelling. ,,Op dat moment was er zoveel veranderd. Vanuit de oude regentenkamer, die niet langer op slot zat, vulden pianoklanken de rest van het gebouw dat flink gerenoveerd was. Ramses kreeg het idee dat hij in een hotel ging wonen. Hij vond er al snel zijn plek.’’

Zou dit verhaal nu spelen, dan had de chansonnier net als de andere (podium)kunstenaars, de sleutel gekregen van een bijzonder zorgcomplex aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam. Dit woon- en werkcentrum, dat oudere kunstenaars zullen delen met jong talent, draagt fier zijn naam: het Ramses Shaffy Huis.

Gelukkig

Hij zou er zeker gelukkig zijn geweest, geeft zijn soulmate Liesbeth List aan. Samen met zorgvernieuwer Ed Cools is zij de initiatiefnemer van het kunstenaarshuis dat bestaat uit 36 ’geoormerkte’ woningen op de eerste en tweede verdieping van het complex dat onlangs is opgeleverd. Er zijn 24 ruime appartementen voor oudere kunstenaars en 12 voor de jonge, veelbelovende talenten die zijn gescout via Broedplaatsen.

Dit gemeentelijk bureau helpt kunstenaars en andere creatievelingen aan inspirerende woon-werkplekken in Amsterdam. ,,Met elkaar gaan ze pionieren’’, aldus Ed Cools. ,,Zo kunnen verschillende kunstenaarsgeneraties elkaar inspireren. Dit bestaat nog niet in ons land. Aanvankelijk gunden we de jongeren een eigen verdieping. Dat wilden ze niet. Het is een mix op elke verdieping geworden.’’ Hij vult aan dat een jonge bewoner nog bezorgd informeerde of er niet teveel ’ouwe rockers’ kwamen wonen. ’Want die maken zoveel lawaai’.

In de ’plint’ komen ateliers, expositieruimte en een kunstenaarssociëteit voor uiteenlopende lezingen, workshops en optredens. De vleugel van Shaffy krijgt een ereplaats op het centrale podium. Verder zijn er binnenplaatsen op de woonlaag. ,,Hier kunnen mensen elkaar ook ontmoeten. Het is aan de bewoners zelf hoe ze alles gaan vormgeven. Je moet kunstenaars immers niet alles willen voorschrijven. Voor de aankleding van de gezamenlijke ruimten hebben we overigens nog goede gevers nodig.’’ Wie in het Ramses Shaffy Huis woont, moet lid zijn van de sociëteit. Dat kost 25 euro per maand. ,,Een aantal bewoners vormt met elkaar de Ramses-raad die onder meer de programmering bepaalt.’’

Rosa Spier Huis

Het concept doet denken aan het Rosa Spier Huis in Laren. ,,Natuurlijk kennen de Amsterdamse kunstenaars dat huis, waar we overigens ook goede contacten mee hebben, maar niet iedereen wil weg uit de stad waar ze zoveel hebben gedaan en beleefd. Bovendien zijn er twee belangrijke verschillen: hier wonen en werken oudere en jonge gelijkgestemde zielen in harmonie samen. En we halen niet alles naar binnen, maar brengen en gaan veel naar buiten. Zo rijdt de Shaffy-shuttle de bewoners naar concert, theaterstuk of vernissage. Ook het mooie dat de buurt biedt, wordt benut: Het Lloyd Hotel & Culturele Ambassade, het jazzcafé op de hoek en Pakhuis Wilhelmina, waar zo’n 100 creatievelingen hun atelier of bedrijfsruimte hebben.

Er is een kunstminnende zorgaanbieder gevonden die een vaste plek in het pand krijgt. ,,Maar als je liever zorg van Gay Care ontvangt, kan dat natuurlijk ook. Nu hoop ik dat de zorgverleners in ons kunstenaarshuis voorlopig weinig werk hebben. Ik zeg altijd: een ons kunst scheelt je een kilo zorg.’’

www.ramsesshaffyhuis.nl

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws