Kookboeken van culinair trio

Kookboeken van culinair trio

Onno Kleyn heeft in de loop der jaren een aantal talenten onder zijn publicitaire hoede genomen. Zo deelt hij zijn inmiddels klassieke 'Culinaire Scheurkalender' (uitg. Van Dishoeck, € 14,95) sinds enkele jaren met Karin Luiten. De scheurkalender is afwisselend met recepten, anekdotes, feitjes, citaten en verhalen.

Karin Luiten komt tegelijkertijd met een eigen productie: ’Koken met Karin, zónder pakjes & zakjes’ (uitg. Nieuw Amsterdam, € 16,95). Luiten is vermoedelijk de bekendste internetkok van ons land (www.kokenmetkarin.nl en www.koken.blogo.nl), met uitstapjes naar kranten en tijdschriften. Haar boeken en blogs worden opgevrolijkt door eigen tekeningen en een schrijfstijl die koken een stuk luchtiger maakt. In haar nieuwste boek toont ze hoe je populaire kant-en-klaarmaaltijden uit de supermarkten ook gemakkelijk zelf kunt maken. Hachee of chili con carne, spaghetti carbonara of nasi goreng: het hoeft niet veel tijd te kosten. Niet vernieuwend, wel smaakvol en met een eigen Karineske twist, zoals een aardappelgratin met citroen en cornflakes-vissticks.

Een stuk kloeker is het boek dat Onno Kleyn maakte met een ander culinair maatje, Loethe Olthuis. Tot voor kort schreef het duo wekelijks in het Volkskrant-magazine een weekendmenu. Nu is er een bundeling: ’52 Weekendmenu’s’ (uitg. Nieuw Amsterdam, € 22,50). Het duo maakt duidelijk dat duurzaam de voorkeur heeft, maar zegt tegelijkertijd dat biologisch niet per definitie gezonder is. Een nuchtere benadering, die het boek overigens in alle bladzijden ademt. Dat begint al bij de inleiding en het eerste hoofdstuk ’Basisinformatie’. Kleyn en Olthuis wijzen ons op de voordelen van groenten uit de diepvries en blik. Ze geven diverse technieken voor het binden en nog zo wat tips die het mogelijk moeten maken om niet suf een receptje na te koken, maar creatief in de keuken te worden. Aangenaam boek, met fraaie illustraties van Deborah van der Schaaf.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws