Echte mannen maken zelf worst

Echte mannen maken zelf worst

Mannen zijn dol op worst maken. Dat beweren de schrijvers van 'Over Worst' tenminste. Hun handboek voor amateurworstmakers is net zo gedetailleerd als de vroegere 'Vraagbaak' waarmee brave huisvaders lang geleden zelf hun auto repareerden en onderhielden.

Nu gaat het niet om oliefilter vervangen, maar om hoeveel vocht je in een braadworst stopt en hoe je de zuurgraad van je fermenterende worst controleert. Allemaal zaken die kokende mannen heel erg interesseren, zegt de man die zich 'meneer Wateetons' noemt. In het dagelijkse leven is hij socioloog. Daarnaast is hij eetschrijver. Geen culinair journalist. Hij is meer van de basisdingen dan van de luxe bereidingen.

Een padvinder in de keuken, zo kan je meneer Wateetons het best omschrijven. Een kokend jongetje dat wil ontdekken wat er gebeurt als je vlees op hele lage temperatuur in een warmhoudbox probeert te garen. Dat het vervolgens gaat rotten en vreselijk stinken, kan zijn pret niet drukken. Inderdaad, hij zou graag op survivaltocht willen, regenwormen eten en druppels van de bladeren likken. Maar dat is er nog niet van gekomen.

Wel schreef Wateetons samen met zijn maat in het kwaad Sjoerd Mulder het boek 'Handboek voor de Vinexjager'.

En nu hebben die twee zich samen op de worsten gestort. Hun nieuwste boek heet 'Over Worst'. Boordevol weetjes en recepten. En voor wie dat allemaal teveel gedoe vindt, is er een lijst met beoordelingen van alle in de supermarkt verkrijgbare worsten. Van de Bifi's bij de pomp, tot de rookworst bij de Hema.

Waar de twee schrijvers elkaar van kennen? Ze hebben alletwee op internet een blog over voedsel. Wateenons doet dat naast zijn werk als socioloog, Mulder is naast het koken, theoloog. Wateetons had destijds gedacht er financieel mee binnen te lopen maar merkte al snel dat het wemelde van de culiblogs. ,,Maar ik kon beter schrijven dan de rest.''

Hij ziet worst maken als knutselen met voedsel. ,,Lekker in de weer met lappen vlees, darmen en een machientje. Wat andere mannen in hun schuurtje doen, doe ik in mijn keuken.''

'Over Worst' is een kloek boek geworden, met een aandoenlijk roodwit opbindtouwtje als leeslint.

Uitgeverij Carrera, €22,95.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws