Politiek Julianadorp eensgezind over aanleg van park

Politiek Julianadorp eensgezind over aanleg van park
© Foto Peter van Aalst
Publiek luistert in het Junior College naar debaterende lijsttrekkers.

Dat Julianadorp een eigen park moet krijgen, daar was iedereen het wel over eens, dinsdagavond tijdens het politieke debat in het Junior College. Over de plek moet nog wel overeenstemming komen. Maar meer vakantiehuisjes op het strand? Of stoppen met het gescheiden inzamelen van afval? Meer parkeerplaatsen in de zogeheten bloemkoolwijken? De aanleg van het vierde kwart van de rondweg om Julianadorp? Over deze onderwerpen bestond nog wel wat verschil van mening.

Behalve de PVV en Onafhankelijk Den Helder waren alle politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen aanwezig tijdens het debat. Marianne van den Anker, oud-wethouder van Rotterdam, leidde de discussie aan de hand van stellingen.

De meeste partijen onderschreven de noodzaak om op termijn de rondweg rond Julianadorp af te maken door het vierde kwart aan te leggen. Die weg is gepland van de Langevliet naar de Schoolweg. Rachel Post (Sociaal Lokaal) en Tjitske Biersteker (ChristenUnie) stemden tegen.

Ook Kees Visser (VVD) zag geen directe noodzaak. ,,We hebben al een derde kwart in de maak en daar was de noodzaak wel duidelijk: het ontlasten van kruispunt Veul. Een vierde kwart kost gewoon nog eens drie miljoen euro.’’ Voor D66 is de aanleg van het laatste kwart op heel korte termijn geen noodzaak. ,,We kunnen niet zeggen ’dat doen we de komende vier jaar’ ’’, aldus René van Deutekom namens de partij.

De Stadspartij is wel voorstander van het afronden van de rondweg. ,,Als we daar nu een woonwijk bouwen moeten we ook zorgen dat alles daar omheen in orde is’’, zei Pieter Kos namens de Stadspartij.

Ook over de eventuele uitbreiding van het aantal vakantiehuisjes op het strand waren partijen verdeeld. Geurt Visser van Gemeentebelangen en Michiel Wouters (Behoorlijk Bestuur) vonden dat er best nog wel ruimte was voor meer. ,,Niet onbeperkt maar er kan nog wel wat bij. Ook voor rustzoekers is er dan nog genoeg ruimte’’, aldus Wouters.

Voor onder andere de ChristenUnie, de PvdA en het CDA zijn de bestaande negentig genoeg. ,,Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit’’, aldus lijsttrekker Harmen Krul van het CDA. ,,Richt je op modernisering van bestaande parken en kleinschalige, nieuwe initiatieven.’’

Nieuwkomer Krul had overigens nog een advies voor de toekomstige gemeenteraad: ,,In Julianadorp is samenwerken heel normaal. Dat moeten we meenemen naar het stadhuis. We werken elkaar nu teveel tegen. We moeten minder óver elkaar praten en meer mét elkaar.’’

Het debat is donderdag en zaterdagavond om acht uur nog te bekijken op het televisiekanaal van de LOS.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws