Loom wegdromen op reuzenschommel aan Helderse haven

Loom wegdromen op reuzenschommel aan Helderse haven
© Foto Peter van Aalst
Pink Steenvoorden (met hoed) kijkt toe hoe een van de grote schommels aan de Museumhaven Willemsoord wordt opgebouwd.

Wegdromen over zee of loom deinend in een hangmat en op een schommel naar bootjes kijken, terwijl een stem het het Griekse heldenepos Odyssee vertelt. Vanaf vrijdag kan dat met een bijzonder project in Den Helder, Oh Die Zee genaamd.

Donderdag werden daarvoor al de voorbereidingen getroffen. Langs de museumhaven van Willemsoord zijn drie reusachtige schommels verrezen, de ZlowMotion.

Bovenop het bunkertje achter bioscoop Utopolis werd een ’scheepswrak’ gebouwd, compleet met hangmatten. En op de zeedijk komt een container met een tribune.

Oh Die Zee is een bedenksel van ontwerper Pink Steenvoorden uit Den Haag, die gisteren persoonlijk toezicht hield op de opbouw. Het project is door schouwburg De Kampanje naar Den Helder gehaald. Bezoekers kunnen dagelijks tussen elf uur en zes uur in restaurant Stoom voor €7,50 (kinderen €5,-) een MP3-speler meekrijgen.

Daarin vertelt acteur Ton Lutz het gedicht van Homerus over de omzwervingen van de Griekse held Odysseus, die na de Trojaanse oorlog - waarin hij de list met het Trojaanse paard bedacht - probeert veilig thuis te komen. De tocht is gevaarlijk, hij krijgt onder meer te maken met zeemonsters en verleidelijke zeemeerminnen.

Het verhaal is herschreven in een speciale hedendaagse versie, passend bij de wandelroute die de bezoeker volgt. Die route voert hem of haar naar de zeedijk, waar vanaf een tribune kan worden genoten van het uitzicht over het Marsdiep.

Via Lands End en het Marinemuseum gaat het terug naar Willemsoord, waar een ’scheepswrak’ wacht, met hangmatten om over de jachthaven te kijken.

Tenslotte is er de Museumhaven met de schommels, waar de bezoeker loom deinend de afloop van het epos hoort, onderwijl uitkijkend over de stoere historische schepen.

Oh Die Zee is tot en met 3 september te beleven.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws