'Internet in buitengebied Texel moet beter'

Texel moet niet zitten wachten tot grote bedrijven een glasvezelnetwerk aanleggen op het eiland, maar zelf actie ondernemen.

Gratis wifi voor toeristen in de dorpen, waar de gemeenteraad onlangs geld voor beschikbaar stelde, is een mooi begin, vindt de VVD, maar gaat lang niet ver genoeg. De gemeente moet het voortouw nemen om te komen tot ee

n glasvezelnetwerk in het buitengebied, waar goede internetverbindingen niet zo vanzelfsprekend zijn als vaak wordt gedacht.

Grote telecombedrijven leggen niet overal glasvezel aan, zeker niet in dunbevolkte gebieden zoals het buitengebied van Texel, constateert de VVD. De gemeenteraadsfractie bezocht op 2 oktober een bijeenkomst over de manier waarop gemeenten lokale breedbandinitiatieven kunnen steunen.

Subsidie

Om dat op Texel voor elkaar te krijgen, moet de gemeente actief aan de slag. Het college moet nu al een aanvraag om subsidie bij de provincie voorbereiden. Vorig jaar stelde de provincie daarvoor 1,5 miljoen euro beschikbaar. Gemeenten konden maximaal 250.000 euro krijgen als startsubsidie. Die pot was in een ommezien leeg. De laatste die ervan profiteerde was Hollands Kroon.

ZZP'ers

De VVD wijst erop dat de provincie de regeling desondanks wil openhouden tot eind dit jaar en geld zoekt om andere aanvragen te betalen. Reden om daar snel op in te spelen, vindt de VVD. ,,Zzp’ers, die vaak vanuit huis werken en inwoners vragen om een goede verbinding. Die is essentieel voor de lokale economie en de leefbaarheid. Ook toeristen verwachten snel internet, waar zij ook zijn.’’

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws