Den Helder pakt leegstand stadshart aan

Den Helder pakt leegstand stadshart aan
© Archief
Het centrum van Den Helder. Foto Peter van Aalst

De gemeente Den Helder gaat niet zitten wachten tot het probleem van de groeiende leegstand in de binnenstad zichzelf oplost. Burgemeester en wethouders komen met een pakket maatregelen, die het vastgoedeigenaren onder meer gemakkelijker moet maken een nieuwe bestemming aan hun pand te geven. Ook worden de vestigingsmogelijkheden voor (maritieme) winkels op het aanpalende Willemsoord drastisch teruggebracht.

In de binnenstad staan inmiddels zo'n tachtig panden leeg, weet wethouder Lolke Kuipers. In overleg met de Detailhandelsfederatie en de Helderse Ondernemersvereniging Binnenstad is nu een actieplan opgezet met vijf maatregelen. Een nieuw aan te stellen vastgoedmanager voor het winkelgebied moet daarmee aan de slag gaan.

Zo zullen de regels in de binnenstad voor het gebruik van panden soepeler worden. De nieuwe vestiging Robuust in de Keizerstraat is daar een voorbeeld van. Dit is een horecazaak die ook licht alcoholische dranken schenkt, maar tegelijkertijd is het een winkel waar artikelen worden verkocht. Normaal mag die combinatie niet, nu wel. Mede daardoor onderscheidt Robuust zich weer van andere broodjeszaken.

Wijn

,,Maar je kunt ook denken aan een boekwinkel die bij een presentatie een wijntje wil schenken, of een modezaak waar de klant bij aankopen een wijntje krijgt aangeboden.'', aldus Kuipers. ,,Nu staan regels zoiets in de weg, maar we willen daar gemakkelijker mee omgaan zodat zo'n zaak aantrekkelijker wordt voor bezoekers.''

Ook moet het eenvoudiger worden om op korte termijn kleinschalige evenementen in de stad te organiseren. ,,Stel dat je weet dat het morgen of overmorgen een zonnige dag is en je wilt spontaan iets doen met muziek in de straat. Dan moet dat kunnen zonder al te veel gedoe.''

Bestemming

Burgemeester en wethouders gaan voorts een wijziging van de bestemming van panden in met name het achterste deel van de Spoorstraat vergemakkelijken. Daardoor kunnen lege winkels bijvoorbeeld ook woning, atelier met woning of kantoor worden. ,,Op die manier kunnen we het winkelgebied in de binnenstad compacter maken.''

Van vastgoedeigenaren wordt wel wat terug verwacht. Zo komt er een leegstandsverordening die vereist dat zij binnen een bepaalde termijn leegstand melden én met voorstellen komen voor hergebruik van hun pand. Als die voorstellen uitblijven en de gemeente heeft zelf een plan, dan kan ze die met 'lichte dwang' op het bordje van de eigenaar leggen. Daarnaast wordt strenger opgetreden tegen verwaarlozing van leegstaande winkels.

Overleg

Er komt er een 'leegstandsoverleg' tussen gemeente, Woningstichting, Zeestad, winkeliersverenigingen in de binnenstad, Horeca Nederland en de pandeigenaren, verenigd in de Vecob.

Willemsoord

Ondernemers in de binnenstad hebben Willemsoord altijd als een bedreiging gezien, omdat daar drieduizend vierkante meter winkelruimte is toegestaan. Het college gaat nu een groot deel van die ruimte, zo'n 2500 vierkante meter afsnoepen.

,,Er is tot dusver toch weinig vraag naar geweest en we willen nu vooral stimuleren dat ondernemers voor de bestaande winkelstraten kiezen.'' Ook is het college uiterst terughoudend met verruiming van de detailhandelsregels voor het Ravelijncenter. Juist omdat de vestiging van BCC en Action daar, een fikse aderlating voor de binnenstad is gebleken. ,,We weten dat het Ravelijncenter die verruiming graag wil en we hebben overlegd, maar geen toezeggingen gedaan'', aldus Kuipers.

Tenslotte wordt gekeken naar mogelijkheden de zogeheten aanlooproutes naar de winkelstraten aantrekkelijker te maken. En Den Helder heeft zich aangemeld voor een project van het ministerie van economische zaken ('retaildeal'). Het departement helpt met kennis, adviezen - en naar gehoopt wordt subsidies - om de leegstand in het centrum tegen te gaan.

Parkeren

,,We kunnen niet zelf winkelpanden vullen, maar we kunnen het gebruik van die panden wel aantrekkelijker maken'', aldus Kuipers over de reeks maatregelen. Invoering van gratis parkeren is voor het college niet de meest voor de hand liggende oplossing, maar toch wordt wel gekeken naar oplossingen die een bezoek aan de stad aantrekkelijker kunnen maken. ,,Gratis bestaat niet. Je moet controleren en er zijn kosten. Je kunt alleen kijken of het publiek dat parkeren betaalt of de ondernemers. Of je kunt meer parkeertijd voor hetzelfde bedrag bieden'', noemen Kuipers en wethouder van financiën Bob Haitsma als voorbeelden.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws