’De stad vervuilt door het plastic’

,,Het is een zooitje op straat sinds het plastic afval in zakken aangeboden moet worden. Een schande is het!”

Diverse ontevreden bewoners van de stad binnen de Linie klaagden donderdagavond hun nood op het Wijkplatform in buurthuis ’t Kraaiennest. Op de agenda stond de verandering in het ophalen van vuil. Terwijl het nog een jaar duurt voor de nieuwe vuilniscontainer wordt uitgedeeld, is HVC al begonnen met gescheiden ophalen van plastic. Het gevolg is: zakken aan palen of op een hoop op de stoep, zwerfvuil in de buurt en angst voor maden als het straks warmer wordt.

,,Het is verkeerd beleid om dit op te leggen aan de burgers terwijl de infrastructuur niet goed geregeld is”, zei Jan Mooij in antwoord op vragen van Wijkplatform-voorzitter Sylvia Hamerslag. ,,Ik zie dat vaker in deze gemeente. Het is autocratisch gedrag”, voegde Mooij toe.

Kees Bazen pleitte er voor om te kijken naar het achteraf scheiden van afval, dus bij de HVC. Volgens Dirk Pastoor kan dat gemakkelijk: ,,Mijn broer werkt bij de HVC en het is daar een koud kunstje om achteraf het plastic en metaal van ander afval te scheiden.” Een andere bewoner wees er op dat het vreemd is dat Nieuwediepers die in hoogbouw wonen wel gewoon hun vuil mogen storten zonder te scheiden, terwijl bewoners van laagbouw dat voorrecht niet meer hebben.

Hamerslag kondigde aan dat het laatste woord over deze vorm van afvalscheiding nog niet gesproken is: ,,We blijven hier aandacht voor vragen. Er wonen genoeg mensen binnen de Linie die helemaal geen ruimte hebben bij hun woning om al die verschillende containers te plaatsen.” Hetgeen een inwoonster van Tuindorp deed verzuchten: ,,Wij zetten de grijze bak gewoon weer om de twee weken aan de straat. Dat zal ze leren.”

Maar dat levert overlast voor bewoners op die een verzamelplek voor de deur hebben. ,,Er zijn mensen die de bak rustig een week voor je huis laten staan”, viel te beluisteren.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws