Alcohol blijft taboe in winkels Den Helder

Alcohol blijft taboe in winkels Den Helder

De gemeente Den Helder gaat geen oogje dichtknijpen als winkeliers hun bezoekers in de watten willen leggen met een glaasje wijn of andere alcoholische dranken. Koffie, thee en limonade zijn geoorloofd, maar alcohol blijft taboe.

Een poging van D66 om het winkelen in de binnenstad aantrekkelijker te maken door de gastvrijheid in sommige winkels te vergroten is maandagavond in de gemeenteraad gestrand. Helderse winkeliers hebben volgens de partij de grootste moeite om meer publiek naar de stad te krijgen en goed te concurreren met internet. Daarom moet het mogelijk zijn om bezoekers aan bijvoorbeeld een kapperszaak of kledingwinkel een wijntje of biertje aan te bieden. De handhavers zouden daar wat minder moeilijk over moeten doen, want dat frustreert alleen maar, aldus D66. Momenteel wordt in dertig gemeenten in Nederland een proef gedaan met het schenken van alcohol in winkels.

Burgemeester Koen Schuiling piekert er echter niet over in Den Helder de teugels te vieren. Hij mag dat ook niet, benadrukt hij. De drank- en horecawet is er niet voor niets. Het voorziet er in dat alleen mensen met de juiste kennis en papieren alcohol verstrekken. Bovendien moet de bestaande horeca geen oneigenlijk concurrentie worden aangedaan. Dat het gezelliger in de stad wordt als de kapper wijn schenkt vindt Schuiling onzin. ,,Sfeer wordt in een stad bepaald door inrichting, veiligheid, verlichting. Het zou van de dolle zijn dat we het alleen gezellig hebben als je in een kledingzaak alcohol krijgt.’’

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws