Cannes maakt zich op voor uitreiking prestigieuze Gouden Palm

ANP Producties | Bron: ANP
Cannes

De 76e editie van het Filmfestival van Cannes wordt zaterdagavond afgesloten. Regisseur Ruben Östlund zal namens de jury de prijzen uitreiken, waaronder de prestigieuze Gouden Palm. Ook worden er beeldjes uitgereikt voor beste acteur, actrice, regisseur en scenarist. Na de uitreiking wordt de slotfilm vertoond, de nieuwe Pixar-animatie Elemental.

In de competitie van Cannes draaiden dit jaar 21 titels. Volgens de critici was de kwaliteit van de selectie hoog; meer titels dan gebruikelijk kregen in de waarderingslijstjes een hoge score. Maar er was ook kritiek op de afwezigheid van jonge talenten. De gemiddelde leeftijd van de regisseurs in de competitie lag boven de 60.

Een van de films die veel stof deed opwaaien in Cannes was The Zone Of Interest van regisseur Jonathan Glazer. De film laat zien hoe het gezin van Rudolf Höss, de kampcommandant van Auschwitz, een luxueus leven leidde naast de gaskamers en verbrandingsovens van het vernietigingskamp. Een andere film die hoge ogen gooit is May December van Todd Haynes, met Julianne Moore als vrouw die twee decennia geleden haar man inruilde voor een 13-jarige jongen. Twintig jaar later worden oude wonden opengereten als een actrice research komt doen voor een verfilming van het schandaal.

Voor de vrouwelijke acteursprijs lijkt de Duitse actrice Sandra Hüller favoriet te zijn. Zij speelt in The Zone Of Interest de vrouw van Höss, maar de actrice imponeert ook in het rechtbankdrama Anatomy Of A Fall als schrijfster die wordt verdacht van de moord op haar man. Jude Law wordt genoemd als mogelijke winnaar van de prijs voor beste acteur. In het kostuumdrama Firebrand speelt hij de Britse koning Hendrik VIII die in de laatste periode van zijn leven agressief en onberekenbaar werd.

Er zijn geen Nederlandse films in de race voor de Gouden Palm dit jaar. De documentaire De Bezette Stad, over de sporen van de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam, werd wel geselecteerd voor het festival, maar als titel buiten competitie.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.