President Brazilië belt Poetin en zegt te willen bemiddelen

ANP Producties | Bron: ANP
São PauloMoskou

De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft vrijdag met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin over Oekraïne gesproken en herhaald dat Brazilië bereid is te bemiddelen. Hij wil met beide partijen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne in gesprek gaan.

Lula da Silva dankte Poetin voor de uitnodiging naar een internationaal economisch forum in Sint-Petersburg te komen, maar hij heeft geantwoord dat hij momenteel niet in staat is Rusland te bezoeken.

Lula da Silva beschouwt zijn beleid en land als neutraal in de al sinds 2014 woedende strijd tussen Kyiv en Moskou en wijt de oorlog niet exclusief aan Rusland. Hij staat kritisch tegenover de VS en de wapenleveranties aan de oorlogvoerende landen. Lula heeft eerder al gezegd naar een coalitie voor vrede te zoeken.

Ruslands machtige buurland China ziet zich ook als een neutrale mogendheid die in gesprek moet gaan met de strijdende partijen. Daarvoor is in Beijing een speciale gezant benoemd, Li Hui, die vrijdag met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov over vrede heeft gesproken. Lavrov dankte zijn gast voor de "evenwichtige rol" die China inneemt en hoopt dat dit positief zal uitwerken. Li Hui was vorige week in onder meer de Oekraïense hoofdstad Kyiv. De Oekraïense regering heeft hem laten weten nog steeds niet bereid te zijn tot het "bevriezen van het front", het tijdelijk stopzetten van de vijandelijkheden, en geen regeling te zullen accepteren waarbij Oekraïne niet al zijn grondgebied terugkrijgt, zoals begin 2014 was vastgelegd.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.