Kermis Venhuizen dit pinksterweekend voor het eerst op één plek: ‘Het wordt best wel spannend’

Het beeld van Lucas voor de Lucaskerk in Venhuizen is voor het eerst omringd door kermisattracties.© Foto Mediahuis / Cees Beemster

Cees Beemster
Venhuizen

Voor het eerst vindt dit pinksterweekend de kermis van Venhuizen op één locatie midden in het dorpscentrum plaats.

Dit betekent kermisattracties voor het eerst pal voor de Lucaskerk, een extra grote buitentent bij café De Roode Leeuw en een podium voor café ’t Ken-Net. Ook verschijnen de paarden voor de harddraverij op Pinkster 3 voor het eerst op het Twijver.

Lees ook: Venhuizer kermis op één plek: Pinkster 3 met harddraverij verhuist naar het Twijver centraal in het dorp

„Wij weten bij God niet hoeveel volk er komt. Ik hoop dat ik genoeg eten en drinken in huis heb. Anders bel ik de groothandel om tussentijds langs te komen”, zegt Jan-Pieter Hoek van ’t Ken-Net. „Ik hoop dat we een mooie kermis krijgen. Er zal met de nieuwe opzet gerust wat fout gaan, maar daar leren we van.” Vanwege de nieuwe opzet staat voor zijn zaak op het Twijver een podium voor livemuziek. „Dat halen we tweede pinksterdag ’s avonds weg vanwege de paarden die hier daags erna draven.”

Buitentent

Voor De Roode Leeuw staat een grote buitentent opgesteld voor het feestende volk. „Binnen kan ik duizend man hebben en in deze buitentent ook duizend man”, zegt uitbater Roy Vreeker. Hij kijkt uit naar het dorpsfestijn nieuwe stijl. „Het wordt een fantastisch weekend. Iedereen is positief en de kermis heeft een mooie opstelling.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Bij café De Roode Leeuw is een buitentent opgesteld voor de feestend menigte.© Foto Mediahuis /Cees Beemster

De opstelling houdt in dat veel kermisattracties voor het eerst voor de Lucaskerk staan rond het beeld van Lucas. Dit is van belang om in de Tuinstraat voldoende ruimte te houden voor de hulpdiensten en de bezoekers van De Roode Leeuw. Ook snackbar ’t Weggetje en dorpshuis ’t Centrum langs het Twijver openen hun deuren.

Nieuw is ook de harddraverij op het Twijver. De 275 meter lange drafbaan voor de wedstrijd op Pinkster 3 is volgens voorzitter Kees Komen tweemaal goedgekeurd. „Door de Kortebaanbond en door de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport. Bloembollenbedrijf Koster fungeert voor het eerst als paardenstal. Er komen 24 deelnemers; de toppers verschijnen aan de start.”

(Tekst gaat door onder de foto)

De spin draait dit weekend voor het eerst zijn rondjes voor de Lucaskerk.© Foto Mediahuis / Cees Beemster

„Het is een compleet nieuwe situatie”, zegt Komen over de kermis, die tot dit jaar ook langs de Kerkweg in een feesttent werd gevierd. „Het wordt best wel spannend. Maar de mensen hebben er zin in. En de gemeente werkt goed mee. Wij hebben aan de bewoners van het Twijver de Pinkster 3-vlaggen uitgedeeld zodat het er feestelijk uitziet.”

Om de Pinkster 3-activiteiten - de draverij en het kinderprogramma - op de nieuwe plek te laten slagen, is uitleg gegeven aan bewoners van verzorgingshuis Bosman en leerlingen van ’t Padland en de Jozefschool. Komen: „Want dit is een feest voor mensen van nul tot 88-plus.” Ook is bewoners verteld hoe zij een gokje kunnen wagen bij de draverij.

Lees ook: Drie euro voor een bekertje bier: in West-Friesland betaal je de hoofdprijs tijdens kermis

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen