Voer ov-verbod in bij vernieling of overlast op NS-stations! ’Je moet daders dissen’
Veiligheid op de stations.© Archieffoto ANP
Overlast en agressie op stations geven een onveilig gevoel. Camerabewaking lijkt niet te helpen. Wij stelden voor om de overlastbezorgers per direct een verbod op gebruik van het openbaar vervoer op te leggen. Dat idee wordt bejubeld door vrijwel iedereen die reageerde.
Stemmers uitten kreten als ’Lik op stuk!’, ’Zo hard mogelijk aanpakken!’, ’Dat zal ze leren!’ en ’Zulke mensen moet je hard straffen en in hun portemonnee raken’. Ze zijn de overlast duidelijk zat.
Ook Peter van Etten uit Nibbixwoud spreekt van ’een goed idee’. „En de schade verhalen op de daders of de ouders”, voegt hij toe.
„Ter beveiliging van de NS-medewerkers is dit een goed idee”, bevestigt Jac Huibers. „Daarnaast moet de conducteur meer bevoegdheden terugkrijgen.”
Lees ook: NS plaatst drie extra camera’s op station Hoorn na overlast
Evert van den Burg ziet eveneens een gebrek in de huidige praktijk van handhaving: „De overlast loopt de spuigaten uit. NS-medewerkers staan zonder middelen en politie is vaak niet zichtbaar. Waarom de spoorwegpolitie niet laten terugkomen? Landelijke Eenheid is ook bij de politie geflopt. Wijkagenten terug kan ook veel goede resultaten opleveren.”
Een frequente Enkhuizer gebruiker van openbaar vervoer suggereert: „Je moet daders dissen, zodat hun stoere status bij hun zogenaamde vrienden in één keer verdwijnt. Een ov-verbod helpt daarbij, want ze worden daarmee onzichtbaar.” Hij heeft nog een advies: „Dan wel in burger controleren en handhaven.”
„Vandalisme moet veel harder worden aangepakt”, meent Richard Blankenzee uit Hoorn. „Ik betwijfel of dit zal gebeuren. In dit land wordt er meer over gesproken dan gehanteerd.”
Er zijn meer mensen die hun twijfels hebben bij de haalbaarheid van een ov-verbod. „Hard aanpakken, maar zijn er genoeg handhavers?”, vraagt bijvoorbeeld Blokkerder Léon Schaaf zich af. „Tweehonderd keer een poortje vernielen per dag is meer dan tien per uur: onvoorstelbaar veel. We laten dat gebeuren, zijn jammer genoeg een maatschappij geworden waarin we niemand erop durven aan te spreken als we iets zien gebeuren. Een gebiedsverbod is prima, maar wie gaat handhaven?”
24-uursbeveiliging
Dirk Roosendaal uit Enkhuizen stemde tegen een ov-verbod, maar vooral omdat hij geen vertrouwen heeft in de uitvoerbaarheid ervan: „Als zoveel camera’s agressie, vernielzucht en lastigvallen niet kunnen voorkomen, zal ook een toegangsverbod tot het ov niet handhaafbaar blijken. Op elk station en op elke bus- of tramhalte 24-uursbeveiligers? Ik geloof er helaas niets van.”
Ook Piet Baas uit Hoogkarspel ziet geen oplossing in een openbaarvervoerverbod: „Een ov-verbod biedt geen soelaas, omdat dan de hoofdconducteur moet handhaven op zaken die zich buiten de trein hebben afgespeeld.” Hij heeft wel andere ideeën om de problemen aan te pakken: „Al die camera’s geven schijnveiligheid. Geef die jongeren geen status aparte, maar ga met hen in gesprek. Probeer het wij-zijdenken te beperken. Geef ook de boa’s voldoende opsporingsbevoegdheid, zodat zij indien nodig jongeren kunnen aanhouden en direct voorgeleiden voor een officier van justitie, zodat zij met een dagvaarding direct weten waar ze aan toe zijn.”
De nieuwe stelling staat inmiddels online. Stemmen en een motivatie achterlaten kan via onderstaand formulier: