Botsing in raad Purmerend na weigeren van debat over SVP: motie van wantrouwen voor voltallig college
Wethouder Harry Rotgans reageert op de motie van wantrouwen aan het adres van het voltallige college.© Foto Mediahuis
Oppositie en coalitie in de gemeenteraad van Purmerend zijn elkaar donderdag flink in de haren gevlogen.
Nadat de collegepartijen weigerden om toestemming te geven voor een debat over de flinke technische problemen bij Stadsverwarming Purmerend, diende de oppositie een motie van wantrouwen in tegen het voltallige college. Dat had de raad eerder moeten informeren over de problemen, en ook over de mogelijk financiële consequenties.
In februari werd bekend dat twee ketels in de biowarmtecentrale van SVP moesten worden stilgezet als gevolg van lekkages. Wethouder Harry Rotgans wachtte echter tot medio april om de gemeenteraad te informeren over het probleem, dat mogelijk flinke financiële consequenties heeft. Volgens Rotgans kon dat niet anders, omdat er tussen februari en april juist onderzoek werd gedaan wat er precies aan de hand was. De oppositie vond dat hij tenminste een kattebelletje had moeten sturen dat er iets aan de hand was.
Donderdagavond wilden ze de wethouder aan de tand voelen tijdens de raadsvergadering, maar de collegepartijen Stadspartij/Beemster Polder Partij, PvdA, CDA en AOV staken daar een stokje voor. Ze vonden dat Rotgans eerdere vragen vanuit de oppositie - D66, PVV, fractie Schaaij en Forum voor Democratie - voldoende had beantwoord. Het is niet gangbaar dat zo’n verzoek om uitleg wordt tegengehouden en de reacties waren furieus. ,,De democratie wordt pootje gelicht’’, vond fractievoorzitter Mark Intres. ,,De nek omgedraaid’’, brieste onafhankelijk raadslid Frank Schaaij.
Geen informatie
Het leidde tot een motie van wantrouwen aan het adres van het voltallige college. Dat was namelijk door wethouder Rotgans wel al in februari op de hoogte gesteld van het probleem bij de stadsverwarming, maar dat leidde niet tot het informeren van de gemeenteraad. Daarmee hadden burgemeester en wethouders hun plicht om de Purmerendse politiek te informeren over belangrijke kwesties verzaakt, aldus de motie.
Versplintering
Die redde het uiteindelijk eveneens niet, maar zorgde wel voor een verdere versplintering van het vertrouwen tussen de politieke partijen. Collegepartijen klaagden dat die motie van wantrouwen nergens voor nodig was omdat de raad immers in april over de problemen was geïnformeerd; de oppositiepartijen erkenden dat de motie niet nodig was geweest als ze de wethouder gewoon wat vragen hadden kunnen stellen. ,,Een verschrikkelijke avond, een dieptepunt’’, verzuchtte Intres. Eigenlijk kende de avond alleen maar verliezers, concludeerden veel raadsleden.
Wethouder Harry Rotgans vindt niet dat hem iets te verwijten valt. ,,We hebben als college naar eer en geweten gehandeld, door de gemeenteraad op een zorgvuldige manier te informeren, en dat blijven we doen.’’