VN-topman wil bescherming klimaatactivisten na Duitse invallen

ANP Producties | Bron: ANP
Berlijn

António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft via zijn woordvoerder opgeroepen tot de bescherming van klimaatactivisten. Hij benadrukte het belang van hun acties na een reeks invallen van de Duitse politie bij leden van klimaatorganisatie Letzte Generation (Laatste Generatie).

Woordvoerder Stéphane Dujarric zegt dat we de "morele stem van jonge mensen" meer nodig hebben dan ooit. Hij bewondert de activisten omdat ze "ook in de donkerste dagen" hun doelen nastreven. In zijn ogen spelen demonstranten een belangrijke rol in het overtuigen van regeringen en bedrijven om zich in te zetten voor een beter klimaat. Dujarric wijst op het grondrecht om vreedzaam te protesteren, maar erkent ook dat overheden de verantwoordelijkheid hebben om de veiligheid te handhaven.

Woensdag doorzocht de Duitse politie vijftien woningen in een grootschalige actie tegen Letzte Generation, beschuldigd van het oprichten of steunen van een criminele organisatie. De politie heeft zeven verdachten in beeld.

De organisatie probeert met acties voor elkaar te krijgen dat de Duitse regering beter klimaatbeleid voert om te zorgen dat de aarde met niet meer dan 1,5 graad opwarmt. De activisten hebben onder meer wegen geblokkeerd, zich vastgeplakt in musea en op de luchthavens van München en Berlijn en de top van een grote kerstboom gezaagd.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.