Wéér vandalisme tijdens de Pride Alkmaar: 34-jarige man opgepakt voor vernielen intersekse-expositie

Joop Schermer, voorzitter van COC Noord-Holland Noord, bij de vernielde expositie vrijdag.© jjfoto.nl / Jan Jong

Suzanne Rijnja
Alkmaar

De expositie ’Intersekse, 1 op de 90’ bij station Alkmaar is opnieuw vernield. Er zijn voor de tweede keer lange halen gemaakt door de portretten van intersekse personen. De politie heeft een 34-jarige man aangehouden.

Het is Pride-week in Alkmaar en de expositie bij het station is daar onderdeel van. Eerder deze week werden drie van de portretten al kapot gemaakt met een scherp voorwerp. De portretten zijn daarna gerestaureerd, maar nu dus opnieuw ten prooi gevallen van een of meerdere vandalen.

Vrijdagochtend rond kwart over 7 heeft de politie de verdachte aangehouden, deze Alkmaarder zit nog vast. De politie kwam hem op het spoor door camerabeelden. Daarop was te zien dat hij met een steekwapen door het centrum van de stad liep. Hij werd aangehouden op de Koningsweg, en op dat moment kreeg de politie ook door dat hij mogelijk betrokken was bij de vernieling van de Pride-expositie.

De politie onderzoekt of de man ook betrokken was bij het vandalisme dat begin deze week plaatsvond bij het station.

Lees ook: De gezichten van Berthine, Leonne en Wouter van de Intersekse-expositie zijn met een mes vernield. Is het homofobie of kwajongenswerk?

(Tekst gaat door onder de foto)

Opnieuw zijn de portretten kapot gemaakt.© jjfoto.nl / Jan Jong

De organisatie van Alkmaar Pride liet donderdag weten dat er nog nooit zoveel meldingen van vandalisme zijn binnengekomen tijdens de Pride-week. Daarbij gaat het onder meer om de vernieling van de expositie, maar ook om een gebroken vlaggenstok. Daarnaast zijn er meerdere Pride-vlaggen gestolen in de binnenstad.

Joop Schermer, voorzitter van COC Noord-Holland Noord, noemde het vandalisme een ’zorgelijke ontwikkeling’. Hij is vrijdag naar de expositie gegaan om de vernielingen met eigen ogen te zien.

(Tekst gaat door onder de foto)

De verdachte liep door de stad met een steekwapen, waarmee hij de portretten vermoedelijk heeft vernield.© jjfoto.nl / Jan Jong

Aangifte

GroenLinks-raadslid Corina Garcia heeft eerder aangifte gedaan bij de politie over het vandalisme bij de expositie. Wethouder Christian Schouten (diversiteit) reageert ook op de vernielingen. „De tentoonstelling is vanochtend voor de tweede keer vernield. We leven mee met de geportretteerden, de makers van deze tentoonstelling en de Alkmaarders die dit raakt. Deze vernielingen in onze Pride-week tolereren wij niet en stemmen ons verdrietig. Het geeft wel de noodzaak van de Pride-week weer en hoewel we schrikken van deze vernielingen, laten we ons zeker niet afschrikken. We hebben zin in de Alkmaar Pride. Pride Unite!”

(Tekst gaat door onder de foto)

De expositie gaat over intersekse zijn, dat betekent dat iemand geboren wordt met mannelijke en vrouwelijke kenmerken.© jjfoto.nl / Jan Jong

Zaterdag komt de Alkmaar Pride tot een hoogtepunt, dan is de grachtenparade. Dit jaar doen er 24 boten mee, een recordaantal.

Lees ook: Zaterdag begint Alkmaar Pride, en de grachtenparade is dit jaar een stuk langer. ’Trots om te zien dat Pride zo gegroeid is in onze kleine stad’

Lees ook: ’Dit is zoals ik ben. Ik ben intersekse en vrouw’, zegt Berthine (41). In de reizende tentoonstelling ’Intersekse, 1 op de 90’ vertelt ze haar verhaal

Onderzoek

De politie doet onderzoek naar de incidenten op het station en zoekt getuigen. Wie iets heeft gezien, wordt verzocht dat te melden.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.