Hoogste straf tot nu toe voor bestorming Capitool

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

Een van de bekendste extreemrechtse Amerikanen heeft de tot nu toe hoogste straf gekregen van alle relschoppers die zijn veroordeeld voor de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw Capitool begin januari 2021. Stewart Rhodes, die de uiterst nationalistische Oath Keepers-militie oprichtte, kreeg 18 jaar celstraf voor onder meer opruiing en andere misdaden. Aanklagers hadden 25 jaar geëist.

"U bent een blijvende bedreiging en gevaar voor het land", rechtvaardigde de rechter de straf. Rhodes, een jurist en ooit parachutist bij het leger, leidde een samenzwering van meer dan twintig Amerikaanse burgers om zich met geweld te verzetten tegen de machtsoverdracht na presidentsverkiezingen, aldus de aanklagers: "Zo'n directe aanval op onze democratie en totale minachting voor de rechtsstaat rechtvaardigt een forse straf."

De 58-jarige Rhodes, die een ooglapje draagt en bekend en berucht is voor zijn tirades, ziet zichzelf als "politiek gevangene".

Inmiddels zijn al meer dan duizend mensen aangeklaagd, en bijna driehonderd veroordeeld, na de aanval op het Capitool door aanhangers van de toenmalige Republikeinse president Donald Trump in een mislukte poging de verkiezingsoverwinning van de Democratische rivaal Joe Biden te dwarsbomen. Trump had zijn aanhangers tijdens een toespraak kort voor de bestorming opgestookt. Hij beweerde dat zijn zege was "gestolen" door massaal bedrog. Bij de stormloop kwamen vijf mensen om het leven en vielen tientallen gewonden. De langste straf tot nu toe was 14 jaar voor een man uit Pennsylvania die de politie aanviel.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.