29 sollicitanten voor burgemeesterspost op Texel. Uitdehaag werd in 2015 gekozen uit 63 kandidaten

De commissaris van de koning heeft Van der Zwaag al benoemd tot waarnemend burgemeester.© Foto Provincie Noord-Holland

Anja Roubos
Den Burg

Er hebben 29 personen gesolliciteerd op de functie van burgemeester van Texel: elf vrouwen en achttien mannen.

Dat heeft de provincie Noord-Holland bekendgemaakt. Zeventien kandidaten hebben of hadden een functie in het openbaar bestuur, de twaalf anderen daarbuiten.

De commissaris van de koning Arthur van Dijk voert gesprekken met de sollicitanten en maakt hieruit een selectie voor de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad. De hele procedure van selectie en benoeming duurt vier maanden. De nieuwe burgemeester wordt naar verwachting op 20 december 2023 beëdigd.

Vanaf 1 juni is Rob van der Zwaag waarnemend burgemeester. Tot 1 februari van dit jaar was hij zeventien jaar burgemeester van Veere. Daarvoor was hij zeven jaar wethouder van de gemeente Venlo. Rob van der Zwaag heeft maatschappijgeschiedenis gestudeerd (beleid en bestuur) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Van der Zwaag is lid van het CDA en woont in Oostkapelle.

In april van dit jaar is na de profielschetsvergadering de vacature voor de functie van burgemeester van de gemeente Texel opengesteld, nadat bekend was geworden dat de huidige burgemeester Michiel Uitdehaag zijn ambtsketting verruilt voor die van Venray.

In 2015 werd Uitdehaag gekozen uit 63 kandidaten, van wie zeven vrouwen.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.