Drechterland wil groen niet opofferen voor extra parkeerplekken

De Nieuweweg in Hoogkarspel waar aan weerskanten wordt geparkeerd vanweg een groot tekort aan parkeerplaatsen op de eigen erven.© Archieffoto Mediahuis

Cees Beemster
Hoogkarspel

Drechterland staat niet te springen om openbaar groen op te offeren voor meer parkeerplaatsen in wijken in de gemeente waar een gebrek aan parkeerruimte is.

Dit heeft wethouder Marcel ten Have in de laatste raadsvergadering laten weten als reactie op vragen van fractievoorzitter Robbert Oud van de VVD. Volgens Oud klagen bewoners in meerdere wijken dat er geparkeerd wordt op plekken waar dit niet kan. Ook wordt op meerdere plekken in de gemeente het groen niet goed onderhouden, ook bij particulieren die hun bomen en struiken laten overhangen over stoepen.

Lees ook: Bezoekers woningplan Venhuizen moeten verderop parkeren. Meer parkeerplaatsen passen niet op perceel

„Is het college bereid te handhaven op overhangend groen en parkeeroverlast?”, wilde Oud weten. „Is het mogelijk om extra parkeerplaatsen te maken in nieuwbouwwijken waar dit wordt geconstateerd?”, voegde de VVD-er hier aan toe.

(Tekst gaat door onder de foto)

VVD-fractievoorzitter Robbert Oud.© Foto Drechterland

De gemeente snoeit het openbaar groen zelf volgens een afgesproken niveau. Als dit meer moet gebeuren, moet de raad hiervoor extra geld vrijmaken. Voor het snoeien in tuinen van particulieren hoopt wethouder Marcel ten Have op de medewerking van de inwoners. „Mensen moeten elkaar hierop aanspreken.” Bij excessen mogen zij ook de gemeente benaderen. Dan spreken de gemeentelijke boa’s de betreffende inwoners aan.

Kostenplaatje

Voor het aantal parkeerplaatsen hanteren gemeenten de zogenoemde CROW-normen. „Die variëren van 0,7 parkeerplek per studentenhuis tot 2,3 parkeerplaatsen per vrijstaand huis. Die normen worden hier altijd gehanteerd”, vertelde Ten Have. „Meer parkeerplekken aanleggen gaat ten koste van openbaar groen en zit een kostenplaatje aan. „Als er parkeeroverlast ontstaat, komen onze boa’s langs.”

(Tekst gaat door onder de foto)

De parkeerplaatsen voor de Lucaskerk in Venhuizen worden doordeweeks ook door niet-kerkgangers gebruikt die op hun bestemming geen parkeerruimte hebben.© Foto Mediahuis / Cees Beemster

Lees ook: Toch geen parkeerverbod op Hooiberg in Westwoud. Gemeente draait besluit na bezwaren buurtbewoners terug

Volgens Oud gaat de wethouder met deze uitleg voorbij aan de huidige realiteit. „Kinderen wonen tegenwoordig langer thuis, maar hebben wel een auto. Hierdoor ontstaan meer parkeerproblemen. Kunnen we geen struiken vervangen door extra parkeerplekken van grastegels?” Ten Have staat ook bij deze suggestie niet te juichen. „Waar het uit de klauwen loopt, zou dit een oplossing kunnen zijn”, zei hij nog wel.

(Tekst gaat door onder de foto)

Wethouder Marcel ten Have.© Archieffoto Marcel Rob

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen