Renners koersen minder, maar zijn beter voorbereid. ’Je moet balanceren op het randje, niet eraf vallen’ | Column Jetse Bol

Jetse Bol

Alles gaat voorbij, zong Doe Maar ooit. Zo is het ook met trainen. Op mijn 33e weet ik dat wel, maar toch kan ik tegen een zware training opzien. En dat terwijl ik geen hekel heb aan trainen. Had ik dat wel gehad, dan was ik op deze leeftijd geen prof meer geweest.

In mijn jongere jaren had mijn mentaliteit beter gekund, maar sinds ik in 2017 bij Manzana Postobon een tweede kans kreeg als prof, besef ik dat je iedere dag honderd procent moet geven. Dat houdt alleen niemand twaalf maanden lang vol. Als wielrennen moet je balanceren op het randje, maar er niet vanaf vallen. Daarom wordt periodisering steeds belangrijker in het moderne wielrennen.

De afgelopen tijd reden wij met de ploeg heel veel koersen. Van een wedstrijd moet je twee dagen herstellen, dan kon je daarna één dag trainen en dan moest je het alweer rustiger aan doen omdat de volgende koers voor de deur stond. Als je goed bent én je kunt dat momentum vasthouden is dat niet erg, maar gaat het wat minder, dan zou je liever wat langer trainen.

In het verleden kon dat niet. Toen werd het hele seizoen aan elkaar gebreid. Nu koersen we minder, maar verschijnen we wel beter voorbereid aan de start. Grote ploegen als Jumbo-Visma en Ineos gaan hier het verst in. Die renners rijden vaak één wedstrijd en lassen dan weer een trainingsblok in. In zo’n periode zit ik nu.

Tro Bro Léon, de Franse koers met veel onverharde stroken, was mijn laatste race en de ZLM Tour in Nederland is pas weer de volgende. Dat betekent dat ik een maand thuis ben. Zodra je er eenmaal aan kunt toegeven, merk je direct dat er meer vermoeidheid in je lijf zit dan je dacht. Dat zal iedereen herkennen, niet alleen renners.

Daar houdt mijn trainer, de Spaanse oud-prof Igor González de Galdeano, rekening mee. Begrijp me niet verkeerd, het is niet zo dat ik nu niets doe. Ik maak nog steeds zo’n twintig uur in de week, maar ik krijg wel meer vrijheid in de manier waarop ik die uren invul. Normaal staat het voor een maand vast wat ik per dag moet doen. Vandaag is het hier in Spanje slecht weer, dus ik ga straks even een paar uurtjes op de rollerbank. Dan doe ik morgen een trapje extra.

Na de ZLM Tour gaat het gas er weer écht op. Dan begin ik aan mijn voorbereiding op de Ronde van Spanje. Dan zal Doe Maar weer wat vaker voorbij komen.

Lees ook: Een wielrenner verliest vaker dan dat hij wint. Nou, dat gaat niet op voor Tadej Pogacar | Column Jetse Bol

De wielerwereld draait weer op volle toeren. Jetse Bol rijdt voor de Spaanse ploeg Burgos-BH en vertelt op deze plek over zijn ervaringen in dit wielerseizoen.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen