Twee harige pubers zoeken ieder eigen baas zonder kleine kinderen

Vigo zit keurig.© Foto asiel Purmerend/Alkmaar/Schagen

Harmke Snijdewind

Twee pubers vandaag. Vette pubers van bijna elf maanden. Die tot dusver wat aandacht en begeleiding tekort kwamen. Dat moet beter en liefst snel. De beide broers staan te trappelen. Om volwassen te worden. En met een hele beste baas veel leuks te gaan ondernemen. Maar niet meer samen. Eén baas heeft met één zo’n puberhond genoeg te doen. Maar vooral: ze zijn wel broers, maar geen dikke vrienden.

Dat zat hem al in het hele nest. De pups waren onderling niet bijster gezellig. Mamma moest de boel strak onder controle houden. En zelfs dan verschenen er her en der soms wonden op de lijfjes. Een wat zelfzuchtig zooitje.

Aan zoiets dient geschaafd te worden. Door een baas of bazin (088-8113690) die goed weet wat hij of zij met een Staffordshire kruising in huis haalt. En die zo’n puber op verantwoorde manier kan begeleiden naar zelfstandigheid.

Leergierig

Ze kunnen nog niet zoveel, want het ontbrak enigszins aan opvoeding. Maar ze willen wel degelijk. Ze zijn leergierig en nieuwsgierig. En hebben al van alles opgepikt in het asiel. Gewoon het personeel nadoen en zo.

(Tekst gaat door onder de foto)

Vince is een beetje onzeker.© Foto asiel

Vince is een tikje onzeker van aard. Hij vindt mensen leuk, maar doet bij aanvang voorzichtig. Je weet maar nooit. Vigo legt meteen zijn hart aan je voeten, maar balanceert nog wat ongedurig tussen rust en energie. Want hij zit, net als zijn broer, natuurlijk barstensvol vitaliteit. Best lastig, om dat een beetje knap te beheren.

Zindelijk

Vigo is al keurig zindelijk; Vince overkomt soms nog een ongelukje. Ook hier kan een begrijpende baas een boel goed werk verrichten.

Knappe jongens zijn het. Met dat stoere uiterlijk waar de echte fan voor valt. Maar er moet nog best het een en ander gebeuren. Veel begeleiding en opvoeding natuurlijk. Maar ook een cursus. Niet alleen omdat de hondjes nog veel moeten leren. Ook omdat zo’n hondenklasje doorgaans een prima effect heeft op de band tussen hond en nieuwe baas. Terwijl de baas er doorgaans fijne tips opdoet van begeleiders en cursisten. En bovendien goed zicht geeft op hoe zijn hond zich in gezelschap gedraagt.

Mensenkennis

En dat is belangrijk. Vooral ook omdat er best veel doorsnee burgers een beetje bang zijn voor dit type hond. Of dat nou terecht is of niet. Nee, niet iedereen klimt meteen in bomen of lantaarnpalen. Maar wel steken ze over om jullie pad niet te kruisen. Dat weet iedereen die wel eens met ze op stap gaat. Belangrijk dus om de naam van het ras goed te houden. En het helpt zeker als je als baas beschikt over mensenkennis en tact.

In een gezin met kleine kinderen passen ze niet echt. Pubers zijn nou eenmaal lomp en bij honden ligt dat niet veel anders dan bij mensen. En al bedoelen Vince en Vigo het nog zo goed, bij een beetje adolescente ondernemingslust is een dreumes zo gevloerd.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.