Restauratie gevel Teylers Museum in Haarlem in volle gang. ’Als mensen zeggen ’Hé, die gevel is gereinigd’ voelt dat voor ons als een belediging’

De voorzijde van het museum is ingepakt als een cadeautje© Foto Mediahuis

Leontien van Engelen
Haarlem

De voorzijde van Teylers Museum in Haarlem is sinds half maart ingepakt als een soort cadeautje. Reden: de gevel wordt grondig gerestaureerd met behulp van een speciale lasertechniek.

De eerste zichtbare resultaten deelde het museum deze week op haar Facebook-pagina. Te zien zijn twee foto’s van een zogenoemde pilaster, ’een rechthoekige muurverzwaring die minder dan zijn breedte voor de gevel uitsteekt’ volgens Wikipedia. Duidelijk is te zien dat de muur en het beeld ’schoon’ zijn gemaakt.

© Foto’s Teylers Museum

Door allerlei omgevingsfactoren is de zandstenen gevel uit 1885 door de tijd heen vervuild geraakt, zo meldt het museum op de website. Deze vervuiling wordt momenteel zoveel mogelijk weggerestaureerd, met een speciale lasertechniek. Daarnaast worden er reparaties uitgevoerd en gevoegd en ook de beeldengroep op het dak wordt aangepakt.

Vervuiling

In een video op de site van het museum gaat directeur Marc de Beyer in gesprek met Johan Venema, directeur van het bedrijf Venema Restauratie. Venema vertelt dat hij als Haarlemmer regelmatig met zijn bootje over het Spaarne vaart en zich steeds afvroeg wat er met de gevel van het oudste museum van Nederland aan de hand was. De vervuiling die de afgelopen 150 jaar is ontstaan en de gevel ontsiert, stoorde hem enorm. Zijn bedrijf houdt zich sinds een jaar of vijf bezig met reiniging via lasertechniek. Hij meldde zich bij directeur De Beyer die zich bij het horen van het woord ’laseren’ even op het hoofd krabde. Venema wist hem ervan te overtuigen dat zijn mannen precies weten wat ze doen.

Hij nam ook de zorg van Beyer dat de gevel er als alles klaar is ’uitknalt’ weg. ,,Mensen moeten als het straks klaar is zeggen ’Dat ziet er mooi uit’. ’Als ze zeggen ’Hé, die gevel is gereinigd’ voelt dat voor ons als een belediging’’, aldus Venema.

Het is de bedoeling dat de werkzaamheden eind juni zijn afgerond en iedereen dan het eindresultaat met eigen ogen kan aanschouwen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen