Filmprijs voor leerlingen Goois Lyceum uit Bussum. ’Je moet deze film gewoon zien’

Andrea, Frederique en Sarah (vlnr) met hun Gouden Labradoodle.© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Joyce Huibers
Bussum

Een verbaasd gilletje klinkt door de half donkere filmzaal van Filmhuis Bussum. Lotte, Andrea, Frederique en Sarah van het Goois Lyceum uit Bussum winnen met hun ’Het mes - de vinger’ de tweede editie van het Goois Scholen Film Festival. En dat hadden de vriendinnen totaal niet verwacht.

„Andere films vonden we beter, maar dit is natuurlijk wel heel leuk”, zeggen Andrea, Frederique en Sarah uit 5 vwo dinsdagmiddag uitgelaten. In hun handen hebben ze de gewonnen Gouden Labradoodle. Lotte, die de hoofdrol speelt in hun korte film, kon helaas niet bij de uitreiking zijn.

Zeggingskracht

Het is de tweede keer dat Filmhuis Bussum het scholieren filmfestival houdt in samenwerking met Filmhub Noord-Holland. Het doel is scholieren in het voortgezet onderwijs bewust te maken van de zeggingskracht van ’beeld’. Vorig jaar deden zes scholen mee en waren er in totaal dertig ingezonden korte films. Dit jaar ging het om zeven scholen uit Bussum, Naarden, Hilversum, Huizen en Laren en veertig korte films. Twaalf daarvan kwamen op een shortlist waar een jury de winnaar uit koos.

(Tekst gaat door onder de foto)

Alle winnaars op het podium.© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Die films maken de leerlingen zelf tijdens het vak culturele en kunstzinnige vorming (ckv). Ze bedenken een scenario, regelen benodigde locaties, acteren en filmen. „Het filmen hebben we denk ik in anderhalve les gedaan”, zegt Andrea. „Daarna heb ik het thuis geëdit.”

Jaloers

Hun spannende film van maximaal zes minuten laat zich lastig uitleggen. „Het gaat over een koppel waarvan er een een minnaar heeft. De ander wordt jaloers, vindt een mes en dan zie je dat er met dat mes een wortel wordt gesneden die langzaam overgaat in een vinger”, legt Frederique uit. „Maar eigenlijk moet je de film gewoon zien.”

Volgens de vakjury is het acteerwerk in ’Het mes - de vinger’ heel subtiel, de muziekkeuze in met name het tweede deel van de film ontzettend sterk en wordt op een creatieve manier de spanning opgebouwd.

Camera

De jury reikte dinsdag nog twee prijzen uit. Leerlingen van de Huizermaat in Huizen wonnen de vakprijs Production Design voor hun film ’De Mist’. De vakprijs Camera ging naar ’Is this your scarf’ van leerlingen van het Comenius College uit Hilversum. De film ’Quiet’ van het Bussumse Vituscollege kreeg een speciale vermelding.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen