Kennelijk is het uit de mode om de kleuren van je favoriete club te dragen | column Brian Wijker

Brian Wijker
Alkmaar

In zijn wekelijkse column in de AZ-podcast van het Noordhollands Dagblad blikt Brian Wijker dit keer terug op AZ-West Ham United, de Europese campagne van de club en de rellen na afloop van de wedstrijd.

Nagenieten van de knappe Europese campagne van AZ? Het was afgelopen week niet mogelijk. Evenals gezond rouwen om de uitschakeling en de uiteengespatte droom die Praag heet. Met dank aan een groepje raddraaiers dat zich op de kaart wilde zetten.

Jonge broekies, met capuchonnetjes op en in het zwart gekleed. Tegenwoordig is het als fanatiek aanhanger blijkbaar uit de mode om de kleuren van je favoriete club te vertegenwoordigen. In je AZ-shirt hoor je niet bij de groep. In de tijd dat ik met mijn vader nog in vakkie W stond, was er geen zwarte hoodie te bekennen.

Ik durf mijn handen ervoor in het vuur te steken: wat donderdag gebeurde was toen onmogelijk. Ook al zouden die enorme West Ham-vlag, het gezang en gejuich van Engelse kant op de hoofdtribune ook toen kwaad bloed hebben gezet.

Het is supporters sowieso al jaren een doorn in het oog: juichende en zingende supporters van de tegenstander op de thuistribunes. Begrijpelijk. In het huis van een ander dien je je een klein beetje koest te houden.

In Engelse media werd nauwelijks gerept over hetgeen een week eerder gebeurde in Londen. Als de AZ-delegatie zich daar net zo zou hebben gedragen als de bezoekers van West Ham, was de boel ook in Engeland geëscaleerd. Het enige wat dat clubje mensen deed was juichen na het doelpunt van Tijjani Reijnders. En de bedreigingen die dat opleverde, maakte dat ze moesten vertrekken.

Maar hoe provocerend ook: de boosdoener in dit verhaal is het groepje leeghoofden dat zich ’Alkmaar Hooligans’ noemt. En de doorsnee supporter, u en ik, is de dupe. Dat bleek wel uit het besluit van de burgemeester van Nijmegen, die de AZ-fans niet in zijn stad wilde hebben.

AZ is een club waar je met je oude opa of je gehandicapte neefje naartoe kunt gaan. Een club die door supporters van andere verenigingen vaak als ’zielloos’ en ’saai’ wordt omschreven. De term ’klapvee’ is in Alkmaar geboren.

Saai en zielloos is AZ echter allang niet meer. De harde kern groeit, de sfeer in het stadion is beter geworden en de interactie tussen spelers en publiek is groter dan ooit. Een dagje of avondje AZ was leuk en is nog steeds leuk. Maar of dat ook zo blijft, hangt af van het leervermogen van de broekies met capuchonnetjes.

De volledige uitzending van de AZ-podcast van deze week is hier te beluisteren:

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen