De parels van Hoorn en Enkhuizen centraal in ’Nederlandse Bouwkunst’

Gevels in Hoorn.© Foto Omroep MAX

Ricky Mohabbat
Hoorn

In de online serie Nederlandse Bouwkunst door de ogen van Paul Rem neemt de architectuurhistoricus kijkers mee langs parels van gevels, huizen en kerken in steden zoals onder meer Enkhuizen en Hoorn.

In de vijfdelige serie - hieronder en te bekijken via de website van omroep MAX - vertelt Rem meer over de historie van de Nederlandse bouwkunst.

In Hoorn en Enkhuizen laat Rem zien dat ook in Nederland de Lodewijk XIV-stijl terug te vinden is in de gevels van de huizen. De pompeuze Franse hofstijl van de Franse Zonnekoning is goed zichtbaar in de West-Friese steden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Rem neemt de kijker mee naar het Grote Oost, de oudste straat van Hoorn. In Enkhuizen neemt Rem de kijker ook mee voor een uniek kijkje in het Snouck van Loosenhuis. ’Een waar mini-Versailles’, zoals wordt gesteld door de programmamaker. Door de eeuwen heen hebben verschillende bouwstijlen hun intrede gedaan in Nederland, die met recht volgens Rem kunstwerken genoemd mogen worden.

Lees ook: Boek en expositie over architect Bleijs bij jubileum Stadsherstel Hoorn

Kunstwerk

De architectuurhistoricus geeft antwoorden op vragen als: ’Wat zie je als je naar de gevels kijkt?’. Ook duikt hij dieper in de functies van bepaalde stijlen en over de tijd waarin de ’kunstwerken’ gebouwd zijn.

Lees ook: Speurtocht naar architectuur en bouwtempo van de Hoornse nieuwbouwwijken. ’Ze hebben allemaal hun eigen verhaal’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen