AZ verzekert zich in Nijmegen van vierde plek en gaat boeiende laatste speelronde tegemoet

© ANP

Van onze verslaggever
Nijmegen

AZ heeft zich zondagmiddag met overtuiging verzekerd van de vierde plek in de eredivisie dankzij een dikke zege (0-3) bij NEC. Er zit zelfs nog meer in het vat, volgende week in de laatste speelronde.

Door de zege is AZ zeker van de vierde plek en houdt het uitzicht op Ajax, dat een plekje hoger staat. Mocht AZ de Amsterdammers passeren op de laatste speelronde, dan mag het meedoen aan de voorronde van de Europa League, in plaats van de Conference League.

Het verschil tussen AZ en Ajax is twee punten. Volgende week sluit AZ het seizoen af met een thuiswedstrijd tegen PSV, terwijl Ajax op bezoek gaat bij FC Twente.

Ook voor PSV staat er nog veel op het spel; dat kan de tweede plek nog kwijtraken aan Ajax.

Herstel

Met de overwinning in Nijmegen herstelde AZ zich goed van de pijnlijke uitschakeling in de halve finale van de Conference League, afgelopen donderdag tegen West Ham United.

Het was een ’classic’ van Jesper Karlsson die AZ na een halfuur aan de leiding hielp in Nijmegen. Vrij aan de rand van het strafschopgebied, net links van het midden, schoot hij met rechts hard in de verre hoek. NEC-doelman Jasper Cillessen had geen schijn van kans.

(Tekst gaat door onder de foto)

Karlsson schiet de 0-1 binnen.© ANP

Het doelpunt kwam niet uit de lucht vallen. AZ werd naarmate de helft vorderde sterker, NEC juist slordiger. De beginfase van de wedstrijd leverde nog een ander beeld op. AZ was de bal snel en simpel kwijt en kreeg de eerste minuten geen druk op NEC.

De ploeg mocht blij zijn dat het niet op achterstand kwam. Al na twee minuten kon NEC-spits Pedro Marques volledig vrij koppen na een voorzet van de opkomende linksachter Souffian el Karouani.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het doelpunt van Karlsson werd niet luid bejubeld – er mochten immers geen AZ-fans het uitvak in. Dat had de burgemeester van Nijmegen besloten vanwege de ongeregeldheden na afloop van AZ-West Ham United (0-1). Op het veld was er bij de AZ’ers uiteraard wel vreugde. Een puntje zou betekenen dat AZ zeker is van de vierde plek op de ranglijst en dat het deelname aan de play-offs ontloopt.

Even later leek de zege zo goed als zeker binnen, toen Karlsson wederom fantastisch uithaalde van afstand. Een wereldgoal, maar wel een die niet telde. Myron van Brederode, die de assist gaf, stond buitenspel in de aanloop naar het doelpunt.

Even later was het alsnog 0-2. Aanvoerder Jordy Clasie rondde met gevoel af van dichtbij, na een combinatie met Vangelis Pavlidis door het centrum van de NEC-defensie.

(Tekst gaat door onder de foto)

Clasie na zijn 0-2.© ANP

Na rust deed Karlsson er nog maar eens een schepje bovenop. Hij volleerde een voorzet van Pavlidis knap binnen, waardoor het duel al vroeg in de tweede helft was beslist. Daarna gebeurde er weinig meer in Nijmegen, buiten een rode kaart voor NEC-middenvelder Dirk Proper.

NEC-AZ 0-3: 28. Karlsson 0-1, 43. Clasie 0-2, 50. Karlsson 0-3. Rode kaart: 83. Proper (NEC).

NEC: Cillessen; Van Rooij, Sandler (75. Sanniez), Kramer, El Karouani; Schöne (67. Bruijn), Tannane, Proper; Musaba (80. Dimata), Marques, Mattsson (67. Cissoko).

AZ: Ryan; Sugawara (80. Vanheusden), Beukema, Hatzidiakos, Kerkez; Clasie (85. Bazoer), Mijnans, Reijnders; Van Brederode, Pavlidis, Karlsson (85. Mihailovic).

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen