In de rij voor een vers gebakken pannenkoek tijdens de vijftigste editie van 40MM. ’De stroop is gesponsord’

En daar gaat weer een pannenkoek het bord op.© Foto Jan Mulder

Judit de Redelijkheid
Wijdenes

Rond half elf ’s ochtends gaat de mixer door een nieuw voorraadje beslag. Want waar er al aardig wat pannenkoeken ’over de toonbank’ zijn gegaan, begint het nu echt druk te worden aan de kraam bij dorpshuis De Wiekslag in Wijdenes. Meedoen aan de 40MM maakt hongerig.

(Tekst gaat door onder de foto)

Jonge deelnemers smullen van hun pannenkoek.© Foto Jan Mulder

Ook tijdens de vijftigste editie van de sponsorwandeltocht wordt de jaren geleden geboren traditie in ere gehouden. Bij post 24 kan er, nadat er een vinkje gezet is op de stempelkaart, een lekkere verse pannenkoek genuttigd worden.

(Tekst gaat door onder de foto)

De vrijwilligers bakken zaterdag minstens duizend pannenkoeken.© Foto Mediahuis/Judit de Redelijkheid

,,We hebben er net al honderd gebakken voor de kinderroute”, vertelt Erna Manshanden voordat ze zich bij de andere zes vrijwilligers voegt die achter de pannen staan. ,,In totaal hadden zich vooraf al duizend wandelaars ingeschreven. Ik weet niet hoeveel er daar nog bij gekomen zijn. En we maken ook altijd wat voor de organisatie.”

In de voorbereiding moest er wel nog geïmproviseerd worden. ,,Het was dit jaar heel moeilijk om aan bakspul te komen”, aldus Manshanden. ,,We hebben altijd het eigen merk van Albert Heijn. Daar hoef je alleen water bij te doen en klaar. Dus dat is heel makkelijk. Maar door de staking was het heel lastig om eraan te komen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Even de benen laten rusten en smullen van een vers gebakken pannenkoek.© Foto Mediahuis/Judit de Redelijkheid

Ze lacht. ,,Dus we zijn overal de schappen aan het leeghalen geweest. Want we willen wel echt dit merk. We weten dat het goed is. Iedereen vindt het heerlijke pannenkoeken. En de prijs hè. Het evenement is natuurlijk voor het goede doel, dus dit moet geen geld gaan kosten.”

Lees ook: Sponsortocht 40.000 Meter Mars voor de vijftigste keer: ’Steun van dorp nog steeds de kracht van 40MM’

In totaal hebben de vrijwilligers tachtig pakken beslag kunnen bemachtigen. ,,Wat we nog meer hebben staan? Twaalf pakken suiker en 24 bussen vet. De stroop krijgen we al een paar jaar gedoneerd door Linda Dudink. Dat hadden we nooit, want dat kost best veel geld. Toen zei zij: ’Ik vind dat zo lekker, ik sponsor het’. Dat is natuurlijk hartstikke leuk.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Wandelen maakt hongerig.© Foto Jan Mulder

In een bus of via een QR-code kunnen de wandelaars een vrijwillige bijdrage doen. En dan is het smullen geblazen, om vervolgens de wandeltocht van 9, 12, 24 of 40 kilometer te hervatten.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen