Huis kopen in april 4 procent goedkoper ten opzichte van jaar eerder

De huizenprijzen daalden in april weer ten opzichte van een jaar ervoor.© Marcel Molle

Van onze verslaggever
Den Haag

In april waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 4,4 procent lager dan in april 2022. Een maand eerder was de daling 2,3 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster.

Ten opzichte van maart is de prijsindex bestaande koopwoningen in april met 1,1 procent gedaald. De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juni 2013 een dieptepunt. Vervolgens was er sprake van een stijgende trend, tot augustus 2022.

Sindsdien is de prijsindex vrijwel onafgebroken gedaald. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in april ruim 87 procent hoger. De gemiddelde transactieprijs van een woning was in april 401 374 euro.

Het Kadaster maakte bekend dat het in april 12.816 woningtransacties registreerde. Dat is bijna 20 procent minder dan een jaar eerder. In de eerste vier maanden zijn 53.253 woningen verkocht, ruim 11 procent minder dan in dezelfde periode van 2022.

Prijsinformatie naar regio en woningtype publiceert het CBS eenmaal per kwartaal. De eerstvolgende kwartaaluitkomsten komen op 24 juli beschikbaar.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen