Gerechtshof wijst getuigenverzoek Mallorcazaak grotendeels af

ANP
Leeuwarden / Hilversum

Slechts een van de zeven mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van Carlo Heuvelman op Mallorca in 2021 wordt in hoger beroep in alle zaken van de medeverdachten gehoord. Dit heeft het gerechtshof in Leeuwarden beslist. Het Openbaar Ministerie wilde dat elke verdachte zou getuigen in de zaken van de andere verdachten.

De verdachten uit Hilversum, een vriendengroep, waren bereid om mee te werken aan een getuigenverhoor. Het hof ziet echter geen noodzaak daartoe. Alleen Lukas O. (20) wordt nog een keer gehoord, maar alleen over spraakberichten die via Telegram zijn verstuurd. Geen van de mannen was woensdag bij de bekendmaking van de beslissing aanwezig.

Lees ook: Meerdere Mallorca-verdachten voorlopig vrij. Sanil B. blijft vast

De 27-jarige Heuvelman uit Waddinxveen werd op 14 juli 2021 na een uitgaansavond op de boulevard van badplaats El Arenal, op het Spaanse eiland Mallorca, op zijn hoofd geslagen. Hij viel op straat en werd meerdere keren tegen zijn hoofd en bovenlichaam geschopt. Heuvelman raakte buiten bewustzijn en overleed vier dagen later. Alle verdachten ontkennen iets met de dood van Heuvelman te maken te hebben. Het OM is ervan overtuigd dat minstens een van de mannen meer moet weten.

Schoen

De rechtbank in Lelystad veroordeelde Sanil B. (21) in 2022 tot een celstraf van zeven jaar voor het medeplegen van doodslag op Heuvelman en nog twee pogingen tot doodslag. Op zijn schoen was een DNA-spoor van Heuvelman gevonden. De andere zes verdachten werden veroordeeld tot deels voorwaardelijke celstraffen variërend van twaalf tot dertig maanden.

In de onderstaande video van het gerechtshof legt de persraadsheer de beweegredenen van het hof uit:

Video: Rechtsspraak.nl / Gerechtshof

De start van de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep staat gepland voor 4 december. Tot die tijd worden nog aanvullende reclasseringsrapporten over alle verdachten opgesteld, onder andere over de mogelijkheden om jeugdstrafrecht toe te passen.

DNA-onderzoek

De verdediging van B. wilde ook een nieuw onderzoek over de precieze doodsoorzaak van Heuvelman en nader DNA-onderzoek, dit werd door het hof afgewezen.

Lees ook: Verdachten Mallorca-zaak willen meer onderzoek. Veel vragen rond uitgaansgeweld waardoor Carlo Heuvelman stierf, zijn nog open. ’Laat u alstublieft niets aan toeval over’

Momenteel zit alleen hoofdverdachte Sanil B. nog vast. Het hof besloot in april het voorarrest van Daan van S. (20), Mees T. (20), Kaan B. (20) en Hein B. (20) te schorsen, onder meer vanwege hun jeugdige leeftijd. Hein B. was de enige die toen geen verzoek deed over zijn voorarrest. Ook hij kwam vrij. De nabestaanden reageerden teleurgesteld daarop. Stan F. (20) en Lukas O. (20) zaten niet in voorarrest.

Luister ook op Spotify: Alles over de achtergrond van de Zaak Mallorca hoor je in onze podcast

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen