Amnesty: Westen heeft dubbele standaard voor mensenrechten

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

Westerse landen houden er twee standaarden op na als het gaat om de schending van mensenrechten in de wereld, vindt Amnesty International. "De krachtige westerse reactie op de Russische invasie in Oekraïne staat in schril contrast met het gebrek aan actie als het gaat om schendingen door bondgenoten in landen als Israël, Saudi-Arabië en Egypte", schrijft de mensenrechtenorganisatie in haar jaarverslag.

Amnesty International zou graag zien dat de reactie die volgde op de Russische invasie in Oekraïne "een blauwdruk" wordt voor ieder land dat over de schreef gaat en rechten van mensen schendt. "Het laat zien waar we toe in staat zijn als er politieke wil is", aldus Amnesty-chef Agnes Callamard, doelend op de sancties en andere maatregelen die westerse landen tegen Rusland hebben ingesteld.

Dat westerse landen stil blijven als het gaat om bijvoorbeeld de behandeling van Palestijnen door Israël, onderdrukking in Egypte of de gevangenneming van activisten in Saudi-Arabië, is volgens Callamard "inconsequent". Daarnaast uit de mensenrechtenorganisatie in het jaarverslag ook kritiek op "falende" wereldwijde instituten als het gaat om de reactie op conflicten in Ethiopië, Myanmar en Jemen die aan duizenden mensen het leven kosten.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.