Minister Schreinemacher bezoekt aardbevingsgebied Turkije

ANP Producties | Bron: ANP
Gaziantep

Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) bezoekt dinsdag het gebied in het zuidoosten van Turkije dat begin februari werd getroffen door een zware aardbeving en een reeks naschokken.

Bij de ramp kwamen meer dan 50.000 mensen om het leven. Volgens president Recep Tayyip Erdogan bedraagt de schade zeker 104 miljard dollar. Er zijn vele tienduizenden gebouwen verwoest of klaar voor de sloop. Ongeveer twee miljoen mensen leven in tenten en containers.

Schreinemacher gaat naar Gaziantep en het zwaar getroffen Antakya. Ze spreekt hier met onder anderen hulpverleners, slachtoffers en lokale autoriteiten. Nederland heeft bijna 50 miljoen euro uitgetrokken voor hulp aan Turkije en het eveneens zwaar getroffen Syrië.

De bewindsvrouw wil met eigen ogen zien hoe de situatie is bijna twee maanden na het natuurgeweld. Verder wil ze horen wat in de toekomst gedaan moet worden om het gebied te helpen. Ook wil ze kijken wat het Nederlandse bedrijfsleven daarbij kan betekenen.

De aardbeving van 6 februari trof ook het noordwesten van Syrië. De hulpverlening verloopt daar heel moeizaam. Dit gebied is in handen van opstandelingen. De Syrische regering werkt niet mee om hier hulp te krijgen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.